Tekst objavljen: 06.03.2013 15:10        


Tradicionalna srpska arhitektura ponovo je u modi. Ministarstvo građevinarstva i urbanizma podsticaće izgradnju takvih kuća. Uskoro će biti raspisan poziv za opštine, a projekti će se besplatno davati i građanima koji sami žele da grade.

"Srpske kuće" niču širom Srbije, kvadrat 300 evra

Ideja je da se grade naselja sa srpskim kućama prilagođenim našem podneblju i potrebama.

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić kaže da kroz te projekte žele da vrate nekadašnju arhitekturu karakterističnu za pojedina područja.

Inženjerska komora Srbije pokrenula je projekat "Lepa Srbija" kako bi se poboljšao način gradnje kuća u duhu stare srpske arhitekture sa tipskim projektima za šumadijsku, vojvođansku i brdsko-planinsku kuću.

Dragoslav Šumarac iz Inženjerske komore objašnjava da su to "kuće sa podrumom i sa jednim spratom ili prizemne kuće i sa tremovima sa mnogo drveta. Svaka kuća ima internet, telefon i sve ono što imaju ljudi koji žive u gradovima".

Kako se najavljuje, projekti za izgradnju kuća inspirisanih neimarskim nasleđem, uz savet da se upotrebljavaju materijali iz predela gde se gradi, biće dostupni do početka građevinske sezone.

Cena izgradnje biće oko 300 evra po kvadratu, a gradiće ih domaće firme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kuće gradnja nekretnine stanovanje izgradnja kuće cene stanova cena stanova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana