Zvanični kurs Evra za dan 24.11.20. :: 117.5748 rsd
Tekst objavljen: 29.10.2012 7:37        


Prema podacima Zavoda za statistiku u Srbiji se prodaje sve manje stanova. Padaju i cene, ali su i dalje više nego u zemljama regiona. Sve manje se gradi, a građevinci upozoravaju da bez pomoći države, građevinskoj industriji preti kolaps.

Stanovi u Beogradu najskuplji, samo ih niko neće

Iako je mnogo onih kojima je krov nad glavom preko potreban, sve je manje onih koji mogu i da ga kupe. U prvoj polovini godine kvadrat stana košta oko 10 odsto manje nego lane, dok je u istom periodu broj prodatih stanova novogradnje opao je 17,6 odsto.

Istovremeno, Goran Rodić iz Odbora PKS za građevinarstvo kaže da je 95 odsto građevinske industrije i građevinaca u blokadi i da je dobar deo pred stečajem. Proizvođači građevinskog materijala rade sa 20 do 30 odsto kapaciteta. Prošle godine 12 fabrika je zatvoreno. Građevinska industrija, koja je ne tako davno zapošljavala 150.000 radnika, spala je na trećinu zaposlenih.
Aleksandra Kon iz Agencije za promet nekretnina Alka ističe da ljudi strahuju da prodaju svoju nekretninu, strahuju da kupe, loša je ponuda i malo je kupaca.

- Prodaja je pala dosta, cene su preko 30 posto niže nego u piku koji je bio 2008. godine i sve je manje zainteresovanih da uz pomoć kredita kupuju stan - kaže ona.

Beograd je sa prosečnih 1.500 do 1.600 evra po kvadratu najskuplji u regionu, posebno ako se uzme u obzir manja kupovna moć nego u susednim zemljama.

Marko Vučinić iz Međunarodne konsultantske kuća Kolijers podseća da su cene u Sofiji između 900 i 1.300 evra po kvadratu, u Zagrebu oko 1.600, u Mađarskoj između 1.000 i 1.300.

- Platežna moć u Budimpešti i u Zagrebu skoro je duplo veća nego što je u Beogradu, ali su u svim zemljama u regionu cene stanova na nižem nivou nego što je to u Beogradu - ističe Vučinić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina nekretnine kupovina stana cene nekretnina cene stanova stanovi skupi stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana