Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 23.10.2012 9:20        


Zaposleni u katastrima juče su štrajkovali zbog smanjenja plata od 30 odsto, što je bukvalno paralisalo tržište nekretnina i legalizaciju objekata, kažu građevinci i trgovci nekretninama. Tako je, prema njihovim rečima, zaustavljeno trgovanje nekretninama i legalizacija koji nisu mogli da se obavljaju bez papira iz katastarskih zavoda.

Štrajk katastra paralisao tržište nekretnina

Republički geodetski zavod počeo je štrajk u petak, a kako tvrdi predsednik štrajkačkog odbora Jugoslav Nešković, trenutno štrajkuje svih 120 katastara u Srbiji.

Sekretar za građevinu Privredne komore Srbije Goran Rodić kaže da se ovim štrajkom usporavaju i građevinci. - U katastru se dobijaju snimci parcela, uverenja da su temelji zgrade postavljeni na građevinskim linijama i mnogi drugi dokumenti potrebni za gradnju. Sada će građevinci morati da produže rokove za gradnju nekih objekata, a to znači da će država imati gubitke koje je mogla da uzme od poreza da su ti objekti završeni na vreme - kaže Rodić.
Kako je objasnio, problem je što su do septembra zaposleni u katastrima dobijali na osnovnu platu dodatke od 5.000 do 11.000 dinara, u zavisnosti od školske spreme, ali su im prema zakonima usvojenim u septembru ovi dodaci ukinuti.

- Te dodatke dobijali smo iz sopstvenih prihoda, ali je 28. septembra donet set zakona prema kojem su sopstveni prihodi ušli u republički budžet, zbog čega ne možemo da dobijamo taj novac, pa nam je u proseku plata manja oko 30 odsto - precizira Nešković.

On kaže da je prosečna plata do septembra iznosila 39.600, dok je sada smanjenja na 28.600 dinara. Međutim, kako smo uspeli da saznamo, visokoobrazovani radnici Zavoda imaju plate od oko 65.000, a direktori oko 100.000 dinara.

Katarina Lazarević iz agencije za nekretnine Alka naglašava da je štrajk u katastrima potpuno zaustavio tržište nekretnina.

- Jutros je koleginica išla u beogradski katastar i nije mogla ništa da uradi. Zbog njih uopšte ne možemo da radimo. Katastri su zaduženi za izdavanje vlasničkih listova, a bez njih ne možete ni da zamenite, a kamoli prodate stan. Tržište nekretnina je zaustavljeno zbog ovog štrajka - izjavila je Lazarevićeva.

U Srbiji trenutno postoji 1,3 miliona objekata koji treba da se legalizuju, a ni to se ne može obaviti bez papira koje izdaju u katastrima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Mile 25.10.2012 0:34

    Dao bih ja njima minimalac (kao radniku o fabrici) sa obzirom da su vrlo bezobrazni

  2. User image
    Tanja 25.10.2012 15:30

    Mi ne možemo da završimo kompletnu prodaju stana, jer kupcima iz banke traže nov vlasnički list prilikom isplate kredita i to traje već 10 dana! Inače zaposleni u beogradskim katastrima su krajnje neljubazni i neprofesionalni, a nazovi pravnici koji rade tamo nemaju pojma o pravima. Jadna je ova država u kojoj sve bahate državne službe žive na teret poreskih obaveznika i još sprečavaju građane u ostvarivanju svojih prava!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nekretnine stanovi katastar štrajk

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana