Tekst objavljen: 19.11.2012 7:30        


Prodaja nekretnina u Srbiji u poslednje tri godine beleži pad. Manje se gradi, a zbog male kupovne moći, loše ponude stanova i skupih kredita, očekuje se da se taj trend nastavi. Dok su cene nekretnina u svetu zbog krize padale i više od 50 odsto u Srbiji, uprkos padu prodaje, cene su više nego pre pet godina.

U odnosu na plate, kvadrat nam najskuplji u Evropi

Prodaja u Beogradu pala je 30 odsto, a u nekim gradovima u Srbiji i do 50 odsto. Prosečna cena kvadrata stana kupljenog na kredit u Beogradu 2007. godine bila je 1.100 evra, 2008. godine 1.500 evra, a 2011. godine 1.300 evra.

Prema broju izdatih građevinskih dozvola, u septembru je prijavljena izgradnja 761 stana s prosečnom površinom 72,7 kvadratnih metara. To je za 55,4 odsto manje nego u istm mesecu prošle godine.
U ovoj godini pad cena se nastavlja, ali je kvadrat skuplji nego u zemljama u okruženju, posebno ako se uzme u obzir kupovna moć.

Ako se uporede prosečna zarada i cena kvadratnog metra, dođe se do zaključka da je ovde stambeni prostor najskuplji u Evropi, što je problem, objašnjava generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

- Dakle, kad bi cena tih stanova bila niža, onda bi i uslovi zaduživanja bili povoljniji i građani bi lakše mogli da se odluče da uzmu stambeni kredit. Nisu skupi stambeni krediti nego je nizak standard. Sa prosečnom platom od 350 evra ne postoji povoljan stambeni kredit - kaže Dugalić.

Ipak, osim niskih plata i visokih cena kvadrata, na odluku o uzimanju stambenog kredita utiču i strah od gubitka posla, ali i činjenica da su uslovi kreditiranja takvi da će onaj ko uzme kredit na 20 godina vratiti bar dva puta više.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stanovanje stanovi gradnja stanova gradnja nekretnine cene stanova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana