Tekst objavljen: 19.11.2012 7:30        


Prodaja nekretnina u Srbiji u poslednje tri godine beleži pad. Manje se gradi, a zbog male kupovne moći, loše ponude stanova i skupih kredita, očekuje se da se taj trend nastavi. Dok su cene nekretnina u svetu zbog krize padale i više od 50 odsto u Srbiji, uprkos padu prodaje, cene su više nego pre pet godina.

U odnosu na plate, kvadrat nam najskuplji u Evropi

Prodaja u Beogradu pala je 30 odsto, a u nekim gradovima u Srbiji i do 50 odsto. Prosečna cena kvadrata stana kupljenog na kredit u Beogradu 2007. godine bila je 1.100 evra, 2008. godine 1.500 evra, a 2011. godine 1.300 evra.

Prema broju izdatih građevinskih dozvola, u septembru je prijavljena izgradnja 761 stana s prosečnom površinom 72,7 kvadratnih metara. To je za 55,4 odsto manje nego u istm mesecu prošle godine.
U ovoj godini pad cena se nastavlja, ali je kvadrat skuplji nego u zemljama u okruženju, posebno ako se uzme u obzir kupovna moć.

Ako se uporede prosečna zarada i cena kvadratnog metra, dođe se do zaključka da je ovde stambeni prostor najskuplji u Evropi, što je problem, objašnjava generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

- Dakle, kad bi cena tih stanova bila niža, onda bi i uslovi zaduživanja bili povoljniji i građani bi lakše mogli da se odluče da uzmu stambeni kredit. Nisu skupi stambeni krediti nego je nizak standard. Sa prosečnom platom od 350 evra ne postoji povoljan stambeni kredit - kaže Dugalić.

Ipak, osim niskih plata i visokih cena kvadrata, na odluku o uzimanju stambenog kredita utiču i strah od gubitka posla, ali i činjenica da su uslovi kreditiranja takvi da će onaj ko uzme kredit na 20 godina vratiti bar dva puta više.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stanovanje stanovi gradnja stanova gradnja nekretnine cene stanova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana