Tekst objavljen: 07.06.2013 16:20        


Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će vlada davati start -up kredite do 25.000 evra za podršku početničkim firmama u IT sektoru.

Dinkić: KreditI do 25.000 evra za IT sektor

To će biti relizovano uz pomoć kompanije Majkrosoft Srbija, koju je Dinkić danas obišao i gde je razgovarao sa rukovodstvom, a biće uključene i druge uspešne srpske firme u toj oblasti.

Dinkić je rekao da će konkurs biti objavljen već tokom ovog meseca i da će vlada davati do 25.000 evra za one koji imaju dobre biznis ideje, a koje neće ocenjivati država već stručnjaci Majkrosofta i drugih kompanija.

- Pomoć će država da daje i u vidu prostora, jer je plan da se otvori veliki tehnološki park na Zvezdari, koji je već završen i trebalo bi da se useli odmah posle godišnjih odmora - rekao je ministar.

Majkrosoft će davati besplatan softver početnicima koji budu u tim tehnološkim inkubatorima.

Drugi projekat koji je dogovoren sa Majkrosoftom, jeste izrada digitalnog pasoša za zapošljavanje mladih, rekao je Dinkić.

- Veliki je problem kada neko danas završi fakultet, jer ne može lako da nađe posao ako ne savlada veštine iz IT oblasti - rekao je ministar.

On je naveo da će Majkrosoft i druge kompanije, koje će biti pozvane da u tome učestvuju, vršiti doškolovavanje posebnim kursevima, kako bi se za poslodavce napravio poseban digitalni pasoš znanja koje je neko stekao nakon fakulteta.

Dinkić je rekao da će za to biti obavljeno i mapiranje po regionima, kao i da bi Beograd, Niš i Novi Sad morali da budu IT centri u Srbiji.

Ministar je naglasio da je IT grana industrije koja ima veliki potencijal i da je u samom vrhu prioriteta.

Razvojni centar Majkrosofta, dodao je, zapošljava 103 vrhunska srpska inženjera, koji u Beogradu prave softvere za čitav sveta.

- Na primer, poslednja verzija programa Word 2013. je napravljena u Beogradu i Srbija ima čime da se ponosi -  kazao je Dinkić i podsetio da je Ministarstvo finansija i privrede zato započelo kampanju koja se širi društvenim mrežama i zove "Studiraj i ti IT".

- Pomogli smo da Elektrotehnički fakultet u Beogradu proširi upis studenata koji će se baviti informacionim tehnologijama, a od države će dobiti i novu zgradu kako bi mogli da imaju više studenata - dodao je ministar.

Predstavnici Majkrosofta su istakli da IT sektor već 30 godina pokreće svetsku ekonomiju, kao i da Srbija ima veliki potencijal da razvije tu granu sa mnogo novih radnih mesta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađan Dinkić it sektor strat up krediti strat up krediti za it sektor strat up krediti krediti mlađan dinkić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana