Tekst objavljen: 18.12.2012 12:47        


Zimski period donosi ne samo teže uslove za vožnju već i veće opterećenje za budžet vozača. Pritom ne mislimo na zimske gume, antifriz..., već i na povećanu potrošnju goriva. U hladnim danima većina vozača naglasak stavlja na komfor i često zaboravlja na rasipanje goriva. 

10 saveta kako da manje trošite na gorivo zimi

Međutim, zimi postoji dosta prostora za uštedu, čak i do 30 odsto. Evo 10 saveta pomoću kojih možete značajno da smanjite potrošnju u zimskom periodu.

Izbegavajte kratke vožnje

Svaki auto ima optimalnu temperaturu rada, a što je napolju hladnije, motor sporije dolazi do radne temperature. Motor je maksimalno efikasan samo pri radnoj temperaturi, a da bi došli do nje, zimi treba dosta više vremena. Upravo taj period zagrevanja najviše košta.

Ako tome dodamo uobičajenu praksu da automobil zimi palimo za svaku sitnicu, čak i da skoknemo do prodavnice ili kioska, jasno je šta prouzrokuje danak koji plaćamo na pumpi. Zaključak je jasan: što manje kratkih vožnji, više para u džepu.

Ne zagrevajte motor u leru

Zabluda je da se motor u leru najbolje zagreje i da se tako najbolje očuva. Čak i pri najnižim spoljašnjim temperaturama, dokazano je da se motor najbolje greje kada je blago opterećen, što znači da možete da krenete već desetak sekundi nakon paljenja. Naravno, dok se motor ne ugreje, ne treba ići u visoke obrtaje, već šaltovati u veći stepen prenosa što ranije.

Vozite u višem stepenu prenosa

Koristeći viši stepen prenosa i vozeći u manjem broju obrtaja uštedećete prilične količine goriva, ali i preduprediti proklizavanje točkova, koje u najgorem slučaju može da dovede do gubitka kontrole. Agresivan stil vožnje može da rezultira za trećinu većom potrošnjom goriva. Izbegavajte nagla ubrzavanja, ali i bespotrebna kočenja.

Uklonite nepotrebnu opremu

Ako ste namerili da idete na zimovanje automobilom i da tom prilikom koristite krovni kofer, nemojte da zaboravite da ga skinete kad se vratite. On značajno povećava otpor vazduha i dramatično utiče na potrošnju goriva. Ista je situacija sa nosačem skija.

Isključite električne potrošače

Kada je napolju mraz, često koristimo grejače prednjih i zadnjih stakala, ventilator grejanja kabine i odmagljivač stakala uključujemo na maksimum, a ko ima upotrebljava i grejanje sedišta ili volana. Ovi uređaji troše velike količine energije koju nadoknađuje motor, pa se povećava i potrošnja goriva. Kada vam ovi uređaji nisu neophodni, isključite ih.

Proverite pritisak u gumama

Na niskim temperaturama pritisak vazduha u gumama može da opadne i za 0,7 bara. To nećete moći da primetite golim okom, ali ćete platiti cenu na benzinskoj pumpi. Nakon što ste montirali zimske gume, treba redovno da proveravate pritisak u njima bar jednom u dve nedelje

Parkirajte u garaži

Ako imate garažu, ne propuštajte priliku da ostavljate auto u njoj. Tako ćete uutru brže zagrejati motor i smanjiti potrošnju goriva. Autu koji provede noć napolju na niskoj temperaturi trebaće dosta više vremena da stigne do radne temperature. Ako nemate garažu, poželjno je da koristite cerade ili zaštitite stakla od formiranja leda.

Skinite nepotrebni balast

Dodatni teret povećava opterećenje motora, a samim tim i potrošnju. Zato obavezno uklonite sneg i led sa automobila prije nego što krenete.

Koristite kvalitetno ulje

Korišćenje motornog ulja po specifikaciji proizvođača doprinosi minimalnoj potrošnji goriva. Visokokvalitetna ulja su vrlo fleksibilna i pri niskim temperaturama ostaju u dosta tečnom stanju, što može da smanji potrošnju i do šest odsto.

Redovno održavajte vozilo

Začepljen filter vazduha, neispravni senzori ili vremešne svećice utiču na potrošnju goriva. Motor koji je u lošem stanju može da troši i 50 odsto više goriva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vožnja zima gorivo uštede saveti bezbednost na drumu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana