Tekst objavljen: 22.02.2013 12:29        


Dovoljno je da se temperature noću spuste ispod nule pa da automobil ujutro teško ili uopšte ne pali. Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite.

Ako automobil zimi teško pali, evo šta da radite

Prvi korak je odlazak do benzinske pumpe i kupovina aditiva za gorivo. Kako problem sa paljenjem u zimskim mesecima obično imaju stari dizel motori, vozačima takvih automobila savetuje se i dodatna zaštita akumulatora koja ne mora da se kupuje.

- Obavezno sipajte aditiv u gorivo protiv zamrzavanja. Tečnost se sipa u rezervoar i preventiva je od zamrzavanja, mada motori na euro dizel nemaju taj problem. Takođe nije zgoreg “ušuškati” i tako zaštititi akumulator stiroporom - kaže automenahičar Saša Riznić.

Važno je i da filter goriva bude čist, a važno je i kako pokrećete automobil.

Okrenete ključ, sačekate da se ugasi grejač i tada zaverglate - još jedan je od saveta za paljenje zimi. Takođe, nije na odmet da, kad upalite automobil, ostavite da radi u mestu barem 30 sekundi.

- Ne treba forsirati motor dok se ne postigne radna temperatura. Dok ne dostigne temperaturu od 90 stepeni automobil treba voziti lagano sa najviše 2.500 obrtaja jer se tako štedi i motor i turbina, donekle i gorivo - preporučuje profesionalni vozač Dejan Maksimović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vožnja bezbednost na drumu vozači zima automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana