Tekst objavljen: 05.03.2012 12:32        


I novi i polovni automobili jeftiniji su nego ikada. Za manje od 10.000 evra mogu se kupiti nova kola, čija je cena ne tako davno bila i 12.000. Takođe, odlični polovnjaci srednje klase mogu kupiti i za 2.500-3.000 evra.

Automobili nikad jeftiniji, kupaca ni za lek

Poznavaoci prilika na tržištu kažu da je kriza desetkovala prodaju i da se koliko-toliko drže samo najmanji automobili koji malo troše i oni najluksuzniji za čiju prodaju nikad nema zime. Za sve između ove dve krajnosti ne pomažu ni niske cene, jer kupaca nema.

Ovo potvrđuje i Dejana Komadina, PR predstavništva „Reno-Nisana- za Srbiju, koja ističe da su svi proizvođači spustili cene automobila, ne samo na našem tržištu već u celom svetu. Razlog tome je, kaže, prevashodno ekonomska kriza.

- Nemamo više prostora da spuštamo cene, ovo je minimum. Jedino što možemo je da uvodimo određene komercijalne akcije, kao što su popusti do 1.000 evra, zimske gume koje trenutno idu uz „dačiju- ili povoljniji uslovi kod određenih banaka. Loša je situacija na tržištu automobila, a kada se uporedi januar ove godine sa januarom 1999, vidi se da je tada u Srbiji prodato 300 automobila više - navodi Komadina. 

 Ona objašnjava da je pad cena počeo još u septembru 2010, situacija se pogoršala u januaru 2011, a posle zemljotresa u Japanu počeo je sunovrat automobilske industrije. 

I u "Hondi" kažu da su situacija na tržištu, potrebe i mogućnosti kupaca uticale na to da cene većine modela budu najpovoljnije do sad.

 - Pored popusta, prateći očekivanja kupaca, nudimo i mnogobrojne druge pogodnosti koje imaju značajnu dodatnu vrednost. Najbolji primer je aktuelna ponuda za model "CR-V spešel edišen 4x4", koja je ujedno i najpovoljnija ponuda do sad za ovaj model - navode u PR sektoru "Honde". U "Verano motorsu" koji je zastupnik "Pežoa u Srbiji", napominju da situacija na tržištu automobila prati onu u evropskim okvirima, uz dodatne ekonomske poteškoće i nizak standard.

- U dogovoru sa francuskim proizvođačem odlučili smo da znatno snizimo trgovačke marže, tako da trenutno važe izuzetni uslovi za kupovinu automobila svih segmenata. Za nas je ohrabrujuće što su izuzetno traženi mali automobili, u čemu „Pežo- godinama ostvaruje dobre rezultate sa modelima 206+ i 207, čije su cene oko 10.000 evra u zavisnosti od opreme - navodi Jelena Misojčić, PR „Verano motorsa". 

Ona objašnjava da je na odluku da smanje cene automobila osim krize uticalo i smanjenje carina na uvoz novih automobila iz EU sa pet na 2,5 odsto i odlaganje uvođenja ekološke takse.

Isto je i sa polovnim automobilima, ocenjuje Petar Stakić, PR najpoznatijeg sajta za njihovu kupoprodaju Polovniautomobili.com.  On dodaje da su nova vozila ipak procentualno više pojeftinila nego polovna: 

- Moguće je kupiti sasvim pristojne modele polovnih automobila po ceni od 3.000 do 4.000 evra, pa i niže. Na tom spisku su opel astra, reno laguna ili megan, fijat stilo, ford fokus ... Raspon njihovog godišta je od 2001. do 2004.

Stakić objašnjava da ima nekoliko razloga koji su doveli do snižavanja cena: 

- Ekonomska kriza je znatno oslabila kupovnu moć, pa se ljudi danas trude da za onoliko para koliko uspeju da skupe, odbijajući ostale troškove, dođu do pristojnog prevoznog sredstva. Padom standarda pala je i njihova cena, a uvoznici su ih spustili koliko su mogli da bi im uvoz koliko-toliko bio isplativ. 

Bitan razlog za pojeftinjenje polovnjaka naš sagovornik vidi i u tome što se trenutno najviše vozila uvozi iz Italije, a tamo su jeftinija nego u Nemačkoj, odakle su ranije najčešće kola stizala. Osim toga, konkurencija u prodaji polovnih automobila na našem tržištu je velika.

Zanimljivo je, međutim, da mali automobili drže cenu u odnosu na velike i da se istovremeno više prodaju nego ranije. 

- Njihova cena najčešće ne može da bude niža od ponuđene, jer uvoznicima to ne bi bilo isplativo. Zanimljivo je da toj kategoriji vozila cena ne pada istom dinamikom kao većim automobilima, gde taj pad u godinu dana bude viši od deset posto. Najtraženiji modeli iz te kategorije kod nas su opel korsa, fijat punto, ford fijesta, pežo 206, kaže on. Stakić smatra da polovni automobili neće poskupljivati u skorije vreme, ali napominje da to može da se desi ukoliko se obistini priča da država namerava da uvede zabranu na uvoz vozila sa evro 3 motorima, odnosno da dozvoli samo uvoz vozila koja imaju evro 4 ili novije.

-To onda može povećati cenu vozila ili ih u najboljem slučaju zadržati na istom nivou. Neće biti moguć uvoz kola koja sada koštaju 2.500, 3.000 ili 4.000.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina automobila kupovina auta automobili kupi automobil

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana