Tekst objavljen: 14.12.2012 11:39        


Od Nove godine vozači će na benzinskim stanicama širom Srbije točiti isključivo gorivo evropskog kvaliteta. Već 1. januara 2013. sa srpskog tržišta nestaće derivati koji ne mogu da zadovolje standarde kvaliteta "evro 5", kao što su premijum BMB 95, dizel D2 i autogas.

Benzinske pumpe: Super odlazi u istoriju

Članice Udruženja naftnih kompanija Srbije ističu da su spremne za 1. januar, kada će ponuda goriva biti u Srbiji ista kao i u Evropi.

- Standardi kvaliteta goriva uvedeni su radi zaštite životne sredine - kaže Tomislav Mićević, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

- Svaka nova generacija derivata je sve čistija, jer ima manje sumpora i aromata. Srbija se pre dve godine obavezala da će uvoziti gorivo evropskog kvaliteta, uz kompromis da će se do kraja 2012. NIS modernizovati i preći na proizvodnju ekološki čistijeg goriva - objašnjava.

Vlasnici četvorotočkaša koji koriste ove vrste goriva, moraće da se naviknu na evropremijum, evrodizel ili autogas evropskog kvaliteta. Naravno, i na veće cene. Kvalitet koji propisuje Stari kontinent znači i bar pet, šest dinara više za benzin i oko dva dinara više za dizel po litru.

Dobra vest je da su proteklih dana na pumpama u našoj zemlji cene "u padu". Prosečno, litar je jeftiniji za 1,5 do dva dinara po litru, nego pre samo sedam dana.

Pojeftinjenje goriva posledica je smanjenja cena derivata nafte i iz domaće proizvodnje i iz uvoza, a u prilog je išao i nizak kurs dinara u odnosu na dolar i evro u prethodnom periodu.

Ipak, prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji su za oko tri odsto više od proseka cena u 11 zemalja iz okruženja, koje su obuhvaćene analizom UNKS-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
gorivo benzinske stanice pumpe vožnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana