Tekst objavljen: 15.05.2013 14:50        


Privredna komora Srbije (PKS) uputiće ove nedelje ministarstvima finansija, trgovine i energetike zahtev za privremeno uvođenje akciza na biodizel 100, koji se slobodno prodaje na pumpama, a čije korišćenje šteti radu motora.

Evo akciza na biodizel, gorivo koje šteti vozilima

Zatražiće se, kako saznaje Politika, da se akcize izjednače s trošarinom na evrodizel oko 42 dinara, plus PDV, budući da se biodizel 100, sada prodaje po ceni koja jeza oko 20 dinara niža od evrodizela.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije pružaju podršku državi u borbi protiv nelojalne konkurencije, koja je donedavno tržišnu prednost sticala zamenom dela dizel goriva lož-uljem, a danas sve više nelegalnim i po korisnike rizičnim mešanjem biodizela.
Zato ga vozači sve više toče, a da pri tom ne znaju kakve su posledice po automobile, jer ih o tome niko nije obavestio.

Za prva četiri meseca ove godine uvezeno je oko sedam miliona litara čistog biodizela. Ukoliko se tim tempom nastavi mesečno će ovaj uvoz dostići polumesečni uvoz evrodizela, što su velike količine upozorava Ljubinko Savić iz Privredne komore Srbije.

Na tržištu derivata mora da bude reda, posebno za one koji su već počeli da mešaju biodzel s dizelom i da ga prodaju po ceni evrodizela, a da pri tom zarađuju po 20 i više dinara po svakom litru. Država od ovog posla nema ni dinara prihoda, a vozači ogromnu štetu – kaže on.

Posebno je opasno ukoliko ovo gorivo stoji duže od šest meseci u rezervoarima, jer dolazi do oksidacije i stvaranja algi, što će tek uništiti automobile, a o čemu javnost mora pod hitno da bude obaveštena, upozorava Savić.

1 komentar

  1. User image
    Čudoljub 24.05.2013 23:59

    Prljava kampanja naftaškog lobija. 100% biodizel (B100) bez ikakvih prepravki može da se koristi u automobilima proizvedenim do 2003. godine, a 50% biodizel (B50) u novijim.

    Jedino što, posle oko hiljadu kilometara pređenih na čist biodizel, treba zameniti filter za gorivo jer biodizel rastvara naslage koje su se nataložile tokom potrošnje klasičnog dizela. A čak ni to ne mora, ako se tokom dva do tri meseca biodizel meša sa običnim.

    G. Savić, bojim se, ne zna dovoljno o čemu priča. "Ogromnu štetu" će pretrpeti samo proizvođači "dinosauruskog" dizela, vozači svakako ne.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
energetika benzinske stanice pumpe gorivo biodizel

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana