Tekst objavljen: 17.12.2012 10:02        


Domaće zimske gume postale su prava retkost među distributerima u Srbiji. U većini veleprodaja „tigar“ guma više nema, pa su kupci prinuđeni da kupuju strane marke, koje su skuplje oko 4.000 dinara za najčešće dimenzije.

Evo koliko će vas sada koštati zimske gume

Iz Mišelina, kompanije koja drži Tigar, kažu da domaćih najjeftinijih guma još ima na tržištu, ali samo kod pojedinih preprodavaca. Većina njih se preračunala i na početku sezone otkupila mnogo manju količinu od potrebne.

CENA

Od početka sezone cene zimskih guma su nekoliko puta menjane. Oni „srećnici“ koji i dođu do domaće, „tigar“ marke, moći će da ih kupe za 4.665 dinara. Toliko košta jedna guma najčešće prodavane dimenzije, koja se stavlja na „punto“. Vozači „astre“ moraće da plate po 6.586 dinara za svoj model automobila, ako nađu domaću gumu.
Distributeri guma u zemlji nisu verovali da će Zakon o sabraćaju, koji propisuje obavezne četiri zimske gume od novembra do marta, početi da se primenjuje. Potražnja za domaćim gumama je, tako, gotovo duplo veća od realne količine, koja postoji na zalihama.

- Tigar se nije pripremio za ovoliku potražnju, pa njihovih guma za zimu definitivno više nema, a nema izgleda ni da ćemo ih dobijati do kraja sezone - kaže Vladimir Kačarević iz Beogume.

On dodaje da vozači kao zamenu mogu da potraže, na primer, slovenačke „sava“ gume, koje nisu mnogo skuplje.

Za dve gume ove marke, za najčešće dimenzije koje se stavljaju na „punto“, moraće da izdvoje 10.800 dinara. Dve premijum gume „gud jir“ stajaće ih 13.200 dinara. To je onda i do 4.000 dinara skuplje nego domaće. Za različite dimenzije, vozači negde moraju da plate i 40 odsto skuplje.

Vulkanizeri objašnjavaju da one koji imaju džip ili neki veći automobil, gume iz uvoza mogu koštati od 15.000 do 25.000 dinara po točku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bezbednost na drumu vožnja zima zimske gume gume

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana