Tekst objavljen: 14.05.2013 16:10        


Proizvodnja i plasman modela 500L na tržište SAD od velikog su značaja za ukupni privredni razvoj Srbije i lokalne privrede, kao i za ostvarivanje suficita u spoljnotrgovinskoj razmeni, kaže generalni direktor kompanije Fijat automobili Srbija (FAS) Antonio Ćezare Ferara.

Ferara: Izvoz 500l u SAD značajan za razvoj Srbije

On je podsetio da FAS planira u ovoj godini proizvodnju od 110.000 do 150.000 automobila koji će biti plasirani na više od 100 tržišta širom sveta.

Ferara kaže da je u pogonima te fabrike sinoć nastavljena proizvodnja vozila koja je bila na kratko zaustavljena tokom jučerašnjeg dana i u petak. - Proizvodnja je nastavljena sinoć oko 22 sata, a zbog jučerašnjeg prekida u zaostatku smo sa 250 automobila - rekao je Ferara i naglasio da će taj gubitak biti nadoknađen tokom narednog vikenda, odnosno u subotu.
- Izvozimo 500L u Veliku Britaniju, a pre nekoliko dana krenuo je prvi kontingent od 3.000 automobila u SAD. Pred nama je intenzivan period u proizvodnji, a plasman na veliki broj tržišta sigurno će i dalje doprinositi stabilizaciji i oporavku srpske privrede - rekao je Ferara.

Podsetivši da je u FAS, od osnivanja 2008. godine, uloženo 1,2 milijarde evra, Ferara je rekao da je od toga u rekonstrukciju fabrike uloženo 350 miliona evra, a 850 miliona u nabavku najsavremenije opreme.

On je ukazao i da, zbog povećanja fizičkog obima proizvodnje, FAS gotovo svakodnevno zapošljava nove ljude i da danas broji 3.000 radnika, kao i više od 1.200 koji rade kod dobavljači.

- Posebno smo ponosni na činjenicu da je automobilska industrija našim dolaskom postala jedan od pokretača srpske privrede i glavni adut većeg izvoza - rekao je Ferara i podsetio da je i Evropska komisija u svom izveštaju ukazala da privreda Srbije opstaje zahvaljujući rastu izvoza automobila.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fijat fijat automobili srbija srpski fijat srpski fića Fiat 500l fabrika automobila izvoz automobila automobilska industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana