Tekst objavljen: 10.05.2013 10:50        


Prvi kontingent od 3.100 automobila „fijat 500L“ proizvedenih u najmodernijoj evropskoj fabrici u Kragujevcu u petak će isploviti Grimaldijevim brodom za američku luku Balitimor.

"Fijat Šumadinac“ kreće u osvajanje Amerike

"Šumadinac“ specijalno pripremljen za najzahtevnije i najprobirljivije tržište automobila na svetu je prethodnih dana stigao teretnim vozovima iz Kragujevca na platoe luke Bar.

Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić kaže da je to samo prvi kontigent, jer su planovi Fijata da na mesečnom nivou po 3.000 automobila odlazi put Amerike.
Za evropsko tržište preko Luke Bar se izvozi nedeljno oko 1.500 vozila, u proseku isplovljavaju dva broda sedmično. U luku Bar iz Kragujevca stiže desetak vozova nedeljno sa vozilima FAS.

Po planu, Fabrika automobila u Kragujevcu će ove godine izvesti oko 99 odsto proizvedenih automobila, pa ne čudi ocena Evropske komisije da je Srbija zahvaljujući „fijatu 500 L“ izašla iz recesije i da je vozilo iz Šumadije motor naše privrede.

- Plan je da se proizvede između 110.000 i 180.000 vozila a tačan broj će zavisiti od zahteva tržišta - istakao je nedavno generalni direktor FAS Antonio Ćezare Ferara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
srpski fijat fijat automobili srbija fijat Fiat 500l srpski fića fabrika automobila automobilska industrija izvoz automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana