Tekst objavljen: 11.07.2013 11:00        


Odlazak na more automobilom nije ni najjeftini ni najkomforniji, ali sve više vozača iz Srbije se odlučuje baš za ovaj vid putovanja pogotovo ukoliko se radi o porodičnom odmoru u Grčkoj.

Idemo na more: Kako na put automobilom u Grčku

Ipak, pre nego što izabere “putešestvije četvorotočkašem” svaki vozač bi morao da odredi trasu kuda će voziti, ali i pripremi neophodnu dokumentaciju i opremu kako bi se izbegla bilo kakva neprijatnost na putu.

Obavezna auto-oprema

Rezervni točak, znak za obeležavanje vozila, prva pomoć, rezervne sijalice, reflektujući prsluk, to jest, fluorescentni prsluk; aparat za gašenje požara i trougao.
Ukoliko kreću iz Beograda vozače će putarina kroz Srbiju koštati u jednom pravcu 920 dinara od čega 730 dinara iznosi vožnja na autoputu do Niša. Ukoliko je Subotica polazna tačka trošak je veći za 570 dinara.

U Makedoniji se putarina plaća na tri naplatne rampe i ukupno košta 3,5 evra, a u Grčkoj se put ne naplaćuje sve do Soluna.

Putarina se tek naplaćuje na potezu od obilaznice oko Soluna ka Atini pa recimo vozači da bi stigli do Platamonasa moraju da plate autoput po ceni od 3,1 do 5,9 evra u zavisnosti od toga koje naplatne rampe rade.

Važni telefoni u Grčkoj

112 – jedinstven broj za sve hitne slučajeve
154 – pomoć na putu

Važni telefoni u Makedoniji

192 – policija
194 – Hitna pomoć
Za pravac od Soluna do Zakintosa za putarine je potrebno na dva mesta dati po 2,8 evra i 12,9 evra za mostarinu.

Pre puta obavezno izvadite zeleni karton i međunarodnu vozačku dozvolu. Za zelenu kartu osiguranja neophodno je izdvojiti 2.000 dinara, a izdaje je osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti.

Zelena karta potrebna je za put u Tursku i Bosnu i Hercegovinu, ali i u Grčku pošto se bez tog dokumenta ne može proći granični prelaz sa Makedonijom.

Međunarodna vozačka dozvola važi tri godine od datuma izdavanja i iznosi, takođe, 2.000 dinara. Ovaj dokument je neophodan za odlazak na odmor u Grčku, Tursku, Italiju, Španiju, Francusku, Portugal, ali i za Makedoniju. Grčki zakon zahteva i nošenje protivpožarnog aparata u automobilu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka odmor automobili vozači vožnja putovanja putovanje letovanje more

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana