Tekst objavljen: 15.11.2012 7:44        


Pred početak zimske sezone za vlasnike automobila novina je jedino pravilnik po kojem je upotreba sve četiri zimske ili univerzalne gume obavezna od 1. novembra do 1. aprila samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice. 

Koliko para treba da skockate automobil za zimu

Međutim, za kompletno sređivanje kola za zimu treba vam oko 25.000 dinara.

KOČNICE

Vlasnici automobila morali bi pred zimu da provere u kakvom su stanju pločice na kočnicama i eventualno da ih promene, a serviseri predlažu da se na svake dve godine menja i kočiona tečnost. Pločice u zavisnosti od modela koštaju od 3.000 do 10.000 dinara, a kočiona tečnost od 450 do 800 dinara.

AKUMULATOR

Treba proveriti ispravnost akumulatora, napuniti ga i ukoliko je potrebno, dopuniti destilovanom vodom. Cena novog akumulatora kreće se od 3.000 do 12.000 dinara.

ZIMSKE GUME

Preporuka za sve vozače je da stave zimske gume na sva četiri točka kada je temperatura manja od sedam stepeni. Tada letnje gume izgube elastičnost, otvrdnu i postanu skoro plastične. Zbog toga ne prijanjaju lepo za kolovoz. U zavisnosti od dimenzija i proizvođača, kupovina sva četiri zimska pneumatika sa montiranjem može da vas košta od 15.000 do 40.000 dinara. Kazna za vožnju po snegu, ledu i poledici s letnjim gumama iznosi 3.000 dinara.


SVEĆICE, KABLOVI I FILTERI

Obavezna je i provera svećica, kablova i filtera za vazduh. U zavisnosti od modela, nova svećica može koštati od 300 do 1.500 dinara, kablovi su od 1.000 do 5.000 dinara, a filteri za vazduh koštaju od 300 do 2.000 dinara.

ANTIFRIZ

Pred zimu je obavezna i kontrola antifriza. U zavisnosti od proizvođača, cena antifriza iznosi od 280 do 670 dinara.

ANTIKOROZIVNA SREDSTVA

Stariji automobili moraju se najpre oprati vrućom vodom pod pritiskom. Kada se automobil osuši, tada se nanosi prvo podna zaštita, a onda se antikorozivno sredstvo postavlja i na rubove kod točkova, na sajtnama i na vratima, kao i na delovima koji su najpodložniji rđanju. U servisima puškom nanose vosak na kritične delove. Takvo „zadovoljstvo” košta od 5.000 do 7.000 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zima troškovi bezbednost na drumu vozači vožnja automobil

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana