Tekst objavljen: 19.08.2013 10:00        


Jedva 300 kragujevačkih "fijata" i tek desetine drugih marki automobila proda se svakog meseca u Srbiji. Prodaja automobila je na nivou iz devedesetih godina. Veliki proizvođači zatvaraju filijale i sele ih u okolne zemlje. Uvoznici predlažu set mera kako bi se situacija promenila.

Nove automobile niko neće, prodaja kao devedesetih

U sektoru prodaje automobila, u Srbiji je ove i prošle godine otpušten je veliki broj radnika, a desetine dilera novih vozila više ne radi. U prvoj polovini ove godine, prodaja je na nivou iz devedesetih godina - prodato je tek 11 hiljada vozila.

Uvoznici kažu da je krajnje vreme da država povuče neke poteze jer će situacija na kraju godine godine biti poražavajuća. Mnogi veći proizvođači najverovatnije će zatvoriti predstavništva. Da bi se ponovo otvorile, biće potrebno najmanje pet godina, a za to vreme, njihove centrale za prodaju biće izmeštene u Budimpeštu, Sofiju i Bukurešt.
Uprkos subvencijama i najnižoj kamati, jedva da se u Srbiji mesečno proda 300 "fijata 500L", a prodaja ostalih marki meri se tek desetinama prodatih automobila.

- Kada poredimo 2011. godinu, kada je takođe u Beogradu održan Sajam automobila, pad prodaje je 50 odsto. A kada poredimo jednu stabilnu 2008. godinu, kada je u prvih šest meseci prodato 30.000 vozila, pad je tri puta veći - navodi predsednik Udruženja uvoznika automobila i delova Srbije Miloš Petrović.

Da bi se situacija promenila, uvoznici predlažu set mera. Najpre vraćanje akcije "staro za novo", gde se deo poreza obračunava na razliku cene novog i polovnog vozila koje se otuđuje.

Zatim, uvođenje reda u uvoz polovnih automobila, jer sada važi uredba o motorima "evro 3", a za nove je norma podignuta na "evro 5".



Uvoznici podsećaju i da se takse za ekologiju naplaćuju u punom iznosu, iako automobili na ekološki pogon nemaju stimulans pri kupovini.

Povrh toga, kubikaža automobila je oporezivana prilikom registracije bez ikakvih kriterujma - stari automobili velikih kubikaža većinom završavju na otpadima, jer niko nema para da ih registruje.

Milan Vukasović iz "Verano motorsa" kaže da registracija za automobile preko 3.000 kubika košta više od samog automobila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobil automobili kupovina automobila prodaja automobila ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana