Tekst objavljen: 31.10.2012 11:46        


Prvog novembra na snagu stupa pravilnik o zimskim gumama koji propisuje da vlasnici automobila tokom zime moraju da imaju sve četiri zimske ili „univerzalne” (M plus S) gume, čija šara nije plića od četiri milimetra i to samo tokom snežnih dana ili kada na putu ima leda ili poledice.

Od sutra po lošem vremenu obavezne zimske gume

Ukoliko je vreme bez padavina i leda dozvoljena je upotreba guma koje nisu za zimu.

Ova odluka izazvala je oprečne stavove u javnosti, od otvorenog negodovanja, do prihvatanja ove odluke kao racionalne i u korist vozača koji automobile koriste samo po lepom vremenu jer ovako neće biti izloženi trošku.

Kupovina zimskih guma nije jedina stavka za koju treba izdvojiti novac prilikom sezonskog menjanja pneumatika na vašem automobilu.

Cena zamene zimskih guma, po jednom točku, iznosi 400 dinara, ako je u pitanju čelična felna i guma prosečnih dimenzija (15”),  navode vulkanizeri.

U ovu cenu uračunata je usluga balansiranja (250 din) i montaža/demontaža (150 dinara). Kada je reč o aluminijumskim felnama istih dimenzija, cena po jednom točku je 600 dinara (450 balansiranje + 150 montaža/demontaža).

Ako nemate adekvatan prostor u kojem biste držali letnje gume tokom zimskog perioda, AP Sport nudi i uslugu skladištenja pneumatika. Cena zimskog čuvanja guma (bez obzira da li je pneumatik sa ili bez felne) iznosi 100 dinara na mesečnom nivou, za jednu gumu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

 1. User image
  EKONOMIČNA BEZBEDNOST 01.11.2012 10:10

  Najveći uzrok saobraćajnih esreća su PREBRZA vožnja i NEADEKVATNE gume za zimsku ili letnju klizavicu. Naime, nemoguće je voziti bezbedno sa letnjim gumama, kada sneg padne PRE 1.novembra ili POSLE 1.aprila, ili kada leti počne da pada kiša a na kolovozu ima prašine, blata, rizle,...
  Zbog naše klime i prljavih kolovaza i leti i zimi, najbezbednije i najekonomičnije rešenje su: 4 CELOGODIŠNJE gume sa pahuljom*...
  Evo malo ekonomične matematike. VEK TRAJANJA gume za bezbedno korišćenje je 6 godina ili 60.000.km.. Ako voziš 10.000.km godišnje, sa DVA seta (po četiri zimske i letnje), nakon 6 godina si sa svakim setom prešao po 30.000 i moraš SVE da ih menjaš zbog старости..
  Da si imao CELOGODIŠNJE gume, sa njima bi za 6 godina menjao samo JEDAN set guma (ja na svakih 3 godine kupujem DVE nove za prednju vuču). Znači DUPLO MANJE para za gume, ako koristiš CELOGODIŠNJE.
  Istine radi, ova matematika ne važi za one koji prelaze više od 15.000 km godišnje. .

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zimske gume zima vožnja vozači bezbednost na drumu oprezna vožnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana