Tekst objavljen: 25.10.2012 7:46        


Kompanija Tomos industrija iz Kopra, poznata još iz vremena bivše Jugoslavije po proizvodnji motocikala i vanbrodskih motora, je otišla u likvidaciju, a 60 zaposlenih biće preraspoređeno na druge poslove u okviru firme Hidria u koju je Tomos uključen od 1998. godine.

Odlazak SFRJ legende - Likvidiran Tomos

Vest je iznenadila zaposlene koji tvrde da su imali dosta narudžbi za iduće dve godine, ali ju je potvrdio direktor Marjan Kanduč, koji je istakao da će biti sačuvana robna marka Tomos, koja će se nastojati i dalje razvijati.

- Bili smo poslednji takav proizvođač u Evropi, ali ćemo zbog konkurencije i troškova morati preseliti proizvodnju izvan Slovenije - rekao je, dodavši da se ukida samo proizvodnja, dok će razvojni deo i dalje raditi.

Sindikat je pozdravio odluku da neće biti otpuštanja zaposlenih, ali tvrdi da za prekid proizvodnje u Sloveniji nije bilo razloga jer je narudžbi za motocikle, skutere i bicikle s motorom u Evropi i Americi dosta, pa takva proizvodnja ima perspektivu.

Preduzeće Tomos (Tovarna Motornih koles Sežana), registrovano je 1954. u Sežani u okviru tadašnjih strateških napora da se industrijaliziraju krajevi koji su gravitirali prema Italiji.

No, nekoliko meseci kasnije slovenačka republička vlada donela je odluku da se velika fabrikas tim imenom sagradi u Kopru, nakon što je bilo rešeno pitanje razgraničenja s Italijom, a zona B pripala Jugoslaviji.

U to vreme je Tomos imao ugovor o licenci s kompanijom "Steyr-Daimler-Puch", a u 70-im i 80-im godinama posebno su popularni bili njegovi modeli "kolibri".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
tomos motori slovenija SFRJ bivša jugoslavija jugoslavija bankrot

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana