Tekst objavljen: 25.04.2013 10:10        


Na internetu se pojavila fotografija produžene verzije FIAT-a 500L. Novi model, koji će se takođe izrađivati u Kragujevcu, najverovatnije će nositi oznaku 500XL i moći će da preveze sedam putnika, a prema ranijim najavama serijska proizvodnja počeće u maju 2013.

Pogledajte: Prva fotografija Fijata 500XL Foto: cochespias.net

Kako će FIAT 500XL izgledati, mogli smo da vidimo na osnovu njegovih patentnih crteža, a sada je po prvi put jedna fotografija ovog automobila dospela u javnost.

Generalni direktor kompanije FIAT autobomobili Srbija, Antonio Ćezare Ferara, ranije je najavio da će se u prodaji naći i verzija koja će imati mogučnost pogona na metan, odnosno na komprimovani prirodni gas. Do prvih kupaca FIAT 500XL trebalo bi da dođe krajem jula, a cena ovog automobila za sada nije saopštena.
Kao i kod mnogih sličnih modela koji su nastali produženjem standardne verzije određenog automobila, estetski izgled i proporcije FIAT-a 500XL podređen su njegovoj funkciji - prevozu većeg broja putnika.

Prema do sada dostupnim informacijama, 500XL imaće isto međuosovinsko rastojanje kao i model sa 5 sedišta, a ukupna dužina vozila veća je za 150-200 mm, zahvaljujući dodatnom prepustu iza zadnje osovine. FIAT 500XL ima tri reda sedišta, a u poslednjem redu ima mesta za 2 putnika. Osim toga automobil bi trebalo bi da ima i veći prtljažnik za oko 100 litara.

Očekuje se da će motori biti preuzeti iz FIAT-a 500L. Na raspolaganju su dva benzinca, 1.4 litarski četvorocilindrični motor sa 95 ks i 0.9 litarski dvocilindrični TwinAir koji razvija 105 ks, i dva dizelaša, 1.3 litarski MultiJet sa 85 ks i 1.6 litarski MultiJet II sa 105 ks.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
fijat automobili srbija srpski fijat fijat Fiat fabrika automobila automobilska industrija novi automobili prodaja automobila kupovina automobila 500l fiat 500XL

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana