Tekst objavljen: 30.10.2012 11:38        


Kad je pravo vreme za zamenu akumulatora? Ako već na temperaturama iznad 10 stepeni motor otežano pali, akumulator je već predodređen na kolaps u hladnijim uslovima. Takođe, ako je baterija u vašem vozilu stara tri do četiri godine, nećete pogrešiti ako kupite novu.

Praktično: Kada da kupite novi akumulator

- Postoje dva načina da ustanovite da treba da zamenite bateriju u vozilu. Prvi, neprijatniji način za vozača, je kada u jednom momentu akumulator dođe u stanje da ne može da pokrene motor - kažu stručnjaci.

- Drugi način, kojim ćete izbeći ovu neprijatnost, je provera stanja baterije pre dolaska hladnijih dana, kada se najčešće otkrivaju problemi sa akumulatorom - dodaju.

Akumulator koji na ispitivanju specijalnim aparatima pokaže da ima manje od 40 odsto predviđene struje, zreo je za zamenu. Takođe, u servisu postoji i test opterećenja pri hladnom startu koji će pokazati da li će baterija moći da upali motor kad se temperature približe nuli.

Dakle, ako vaš akumulator ne prođe ovaj ispit, treba razmišljati o kupovini novog.

Koji akumulator da kupite?

- Pri kupovini akumulatora je najvažnije odabrati onaj koji po specifikaciji odgovara konkretnom vozilu. Najbolje je to raditi po katalogu - savetuju vozačima profesionalci.

U slučaju da vas akumulator iznenadi i morate da se odlučite za kupovinu dok ste na putu, trebalo bi da poštujete amperažu koja je istaknuta na starom akumulatoru.

Imajte u vidu i da ako akumulator skinete sa vozila i ostavite ga nekoliko meseci, najverovatnije više nećete moći da ga koristite.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
akumulatori vožnja vozači bezbednost na drumu održavanje automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana