Tekst objavljen: 06.11.2012 14:16        


Kao što "cipela glavu čuva" tako su i na automobilu važne gume. Možda ste upravo zamenili gume i za njih izdvojili nekoliko hiljada dinara jer su vam se prošlogodišnje zimske gume istrošile.

Praktično: Kako pravilno održavati gume

Troškovi održavanja guma mogli da vam narastu ako gumama ne posvetite dovoljnu pažju. Još važnije od ovoga je da nepravilno održavanje guma može ugroziti vašu sigurnost tokom vožnje.

Gume se troše zbog više razloga; nepravilno su napumpane, nepravilno centrirane, nepravilno izbalansirane ili je pak reč o lošim vozačkim navikama.

Skladištenje guma

Čuvajte letnje gume na suvom, hladnom i tamnom mestu. Takođe ih zaštitite od ulja, hemikalija, goriva i sl. ali ih ne perite mlazom vode pod visokim pritiskom. Najbolje je da gume koje skladištite ne budu u potpunosti izduvane, Napunite ih na pritisak od 1,5 bara i namažite glicerinom.

Proverite pritisak u gumama

Pritisak u gumama treba proveravati prilikom svakog kretanja na duži put. Gume uvek proveravajte u hladnom stanju jer guma na različitim temperaturama pokazuje različiti pritisak.

Proverite oštećenja

Kada proveravate pritisak u gumama takođe proverite ima li na gumi tragova oštećenja i istrošenosti. Kamenčiće, komadiće stakla, drveća i sl. koji su se uvukli u otvore gume obavezno uklonite. Ne zaboravite da proverite ventile na gumama.

Balansiranje točkova

Servis kompjuterskog centriranja točkova danas možete da nađete na svakom koraku. Provera se savetuje na svakih godinu dana.

Vozačke navike

Vek vaših guma i sami možete da produžite i to na nekoliko načina. Izbegavajte brzo kretanje ili kočenje, ne ulazite u krivine prebrzo, a pokušajte i da izbegnete vožnju preko rupa na autoputu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bezbednost na drumu vozači vožnja oprezna vožnja zima zimske gume gume

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana