Tekst objavljen: 26.10.2012 15:51        


Japanski proizvođač automobila Tojota prodao je 7,4 miliona vozila širom sveta u prvih devet meseci ove godine, što je za 28 odsto više u odnosu na prethodnu.

Prodaja Tojote u svetu porasla za 28 odsto

Snažan rast prodaje nailazi, međutim, na probleme zbog pada prodaje u Kini, zbog koje bi japanska firma mogla da izgubi poziciju najvećeg svetskog proizvođača automobila.

GM je 70 godina bio najveći svetski proizvođač automobila, pre nego što je 2008. izgubio vodeću poziciju od Tojote. Američka kompanija je i prošle godine zauzimala prvo mesto, dok je Tojota bila treća, iza nemačkog Folksvagena.
Anti-japansko raspoloženje probudilo se u Kini nakon što je Tokio nacionalizovao ostrvca u Istočnom kineskom moru, što je dovelo do rasta teritorijalnih tenzija između susednih zemalja i poziva u Kini da se bojkotuju japanski prozivodi.

Tojota je u prvoj polovini godine preuzela poziciju najvećeg svetskog proizvođača automobila od američkog "Dženeral Motorsa" (GM), prodavši 4,97 miliona vozila u svetu.

To je bila značajna prekretnica za japansku firmu, koja je poslednjih godina pretrpela niz poteškoća, od masovnih povlačenja vozila zbog kvarova do prirodnih katastrofa.

Tojotina proizvodnja pogođena je prošle godine zemljotresom i cunamijem u Japanu, a zatim poplavama na Tajlandu, a na prodaju su uticali i brojni opozivi vozila u SAD zbog problema sa bezbednošću.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
tojota toyota automobili fabrika automobila japan najveće kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana