Tekst objavljen: 28.09.2012 10:13        


Spremate se za put do mora, a kako po pravilu ni jedan aranžman turističkih agencija vam ne odgovara, ili barem onaj deo vezan za cenu i način prevoza do željenog letovališta, mnogi će se odlučiti da na more krenu automobilom, računajući tom prilikom na više stvari: da će uštedeti i da će na letovanju biti mobilniji, odnosno da će moći da obiđu više mesta tokom svog boravka na odmoru, nego da idu autobusom.

Proverite automobil pre polaska na put

Ukoliko i vi spadate u ovu grupu turista, evo nekoliko dobro poznatih, ali i često preskakanih, saveta, koje nije na odmet ponoviti.

Idite u servis

Pre polaska na put, preporuka je da se obratite ovlašćenom servisu ili majstoru koji održava vaša kola, kako bi se proverilo da li su svi uređaji i sistemi ispravni.

Po principu "bolje sprečiti, nego lečiti" funkcioniše i svaki automobil, pa kako biste izbegli potencijalnu neprijatnu situaciju da vam se automobil negde usput pokvari, bolje je još kod kuće proveriti u kakvom je stanju, bez obzira pre koliko vremena je prošao tehnički pregled.

Proverite detalje

Za razliku od prvog saveta, za koji vam je neophodan majstor, preostalih nekoliko možete sami realizovati.

Kao prvo, gotovo uvek prilikom dosipanja goriva, trebalo bi iskoristiti priliku i proveriti nivo tečnosti za pranje vetrobranskog stakla, istrošenost metlica brisača i pritisak u gumama. Ukoliko nešto nije u redu, svaki nedostatak možete otkloniti ili kod kuće ili na benzinskoj stanici.

Pazite na pneumatike

Posebnu pažnju treba obratiti na pneumatike, jer ukoliko je automobil pretovaren teretom, neki generalni savet je da se gume dopumpaju za oko 0,3 bara više od propisanog pritiska, kako bi vožnja bila bezbednija.

Kad smo već kod tereta, koji će dobrim delom činiti putnici i prtljag, trebalo bi voditi računa da on bude uredno spakovan, prvenstveno u prtljažniku i eventualno na krovu, kako se ne bi dogodilo da prilikom naglih kočenja deo prtljaga koji je ostavljen na zadnjoj polici poleti napred i eventualno povredi nekog od putnika.

Rezervni ključ

Još jedna stvar na koju retko ko pomisli pre nego što krene na put jeste rezervni ključ. Trebalo bi ga obavezno poneti i ostaviti na neko sigurno, ali opet poznato mesto, kako bi bio dostupan svim putnicima. Najbolje bi bilo ostaviti ga na recepciji hotela recimo ili u sefu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
putovanje automobili sigurno putovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana