Tekst objavljen: 07.11.2012 9:55        


Prema važećim propisima, od 1. novembra ove pa sve do 1. aprila naredne godine vozači u Srbiji ne moraju da imaju sve četiri zimske gume na točkovima svog automobila, sem ukoliko na putu, kako stoji u Pravilniku, nema snega, leda i poledice.

Saveti majstora: Guma glavu čuva

Treba znati da letnje gume na niskim temperaturama gube propisana svojstva, pa takva guma slabije prianja za podlogu, a to svakako nije dobro po bezbednost.

Kako gume čuvati tokom zime

- Najisplativije je da imate dva kompleta točkova. Jedan sa zimskim, a drugi sa letnjim pneumaticima. Tada možete i sami da promenite točkove vrlo lako. Zamena guma kod vulkanizera košta, a i duže traje - kaže Marko Teić iz AK Voždovac.

Ukoliko, a to je u većini slučajava i praksa, vozači ne poseduju dva kompleta točkova, i reše da montiraju zimske gume a letnje čuvaju do proleća, trebalo bi da se pridržavaju sledećih pravila:

- Pre nego što skinete gume, označite pozicije na kojima su se nalazile, kako biste sledeće sezone prednje gume stavili na zadnju, a zadnje na prednju osovinu - kaže majstor Teić.

Neophodno je i da se vodom dobro operu točkovi i da se zatim što bolje obrišu, kako bi se zaštitili od korozije. Posebna pažnja treba da se obrati na sitne kamenčiće u šarama pneumatika.

Pravilno skladištenje guma

Problemje i pravilno skladištenje guma, pod uslovom da vozač poseduje garažu, podrum, šupu ili terasu. Doduše, postoje i servisi, vulkanizerske radnje, gde se čuvaju gume, ali ta usluga se skoro svuda plaća, od 120 do 180 dinara po komadu mesečno.

Preporuka majstora iz AK Voždovac Jovice Cvetkovića je da, ukoliko postoji mogućnost, gume budu napumpane azotom. Treba znati da se zimi aluminijumske felne veoma lako oštete, pa bi dobro bilo da budu zamenjene čeličnim.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
gume zimske gume bezbednost na drumu automobili zima vožnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana