Tekst objavljen: 09.04.2013 9:09        


Delegacija Vlade Srbije, predvođena premijerom Ivicom Dačićem i ministrom privrede i finansija Mlađanom Dinkićem, će u Moskvi razgovarati sa ruskim zvaničnicima o proširenju liste srpskih proizvoda koji u Rusku Federaciju mogu da se izvoze bez carine, a na spisku su šećer, so, određene vrste sireva i - automobili.

Slabe šanse da "fića" uđe u Rusiju bez carine

- Srbija bi uskoro mogla da dobije dozvolu za bescarinski izvoz automobila u Rusiju, a ako se to dogodi, onda mislim da će, osim Fijata, u našu zemlju doći bar još jedan proizvođač iz te grane - izjavio je ministar Dinkić, najavljujući ove razgovore.

Kakve su šanse da Dačić i Dinkić sutra postignu dogovor sa domaćinima i skinu automobile sa liste roba izuzetih iz režima slobodne trgovine i time otvore to tržište za „fijat 500L“? Analitičari tvrde da su nade „mršave“ i da Rusi teško to mogu da prihvate, jer i sami ulažu veliki novac u zaštitu svoje automobilske industrije. Ključni razlog je, međutim, u činjenici da je italijanski proizvođač objavio planove da u toj zemlji, i to uskoro, izgradu svoju fabriku a predsednik Vladimir Putin i generalni direktor Fijata Serđo Markione o tome su već potpisali sporazum.
Poslovodstvo Fijatove fabrike razmišlja da uz nameravan plasman u više od 100 država, različite verzije „fijata 500L“ ponudi i novim tržištima od kojih je rusko najinteresantnije.

- Sa sadašnjom cenom „fijata 500L“ (oko 15.000 evra) i carinom od 25 odsto, taj automobile bio bi skup za rusko tržište, ali bez carine mogli bismo tamo da prodamo od 10.000 do 20.000 vozila godišnje. Međutim, na Vladi Srbije je da o tome pregovara - kaže generalni direktor kompanije Fijat automobili Srbija Antonio Čezare Ferara.

Podsetimo, Srbija i Ruska Federacija već godinama imaju Sporazum o slobodnoj trgovini koji omogućava bescarinski promet roba, pod uslovom da je proizvod koji se, na primer, izvozi u Rusiju, 51 odsto domaćeg (srpskog) porekla ili da je u istom odnosu udeo domaćih sirovina ili delova.

Model „fijat 500L“ zadovoljava taj kriterijum, pošto se u njega već ugrađuje čak 67 odsto delova i pozicija proizvedenih u Kragujevcu i Srbiji.

Problem je, međutim, u činjenici da sporazum koji je sa Rusijom potpisan još 2000. godine ima poduži spisak proizvoda i sirovina koji predstavljaju izuzetke iz režima slobodne trgovine. Među tim izuzecima nalaze se i putnički automobili.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
partnerstvo sa Rusima rusija izvoz automobila fabrika automobila srpski fića srpski fijat 500l fijat automobili srbija fijat Fiat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana