Tekst objavljen: 02.10.2013 10:00        


Automobili se slabo kupuju širom sveta, pa tako i u Srbiji. Prošle godine prodato je svega 27.000 automobila u Srbiji, što je pad od 40 odsto u odnosu na rekordnu vrednost prodaje iz 2008. godine!

Srbi najviše kupuju Škodu, slede Fijat i Folksvagen

Automobili “škode” su najprodavaniji, i ova auto-kuća je na prvom mestu po prodaji sa 3.700 vozila. Na drugom mestu je “fijat” sa 3.100 prodatih automobila.

Kao generalni uvoznik “Škode” za Srbiju, najprodavanijih vozila u 2012. u našoj zemlji, preduzeće “Auto Čačak” bi trebalo da ima sigurne prednosti, mada poslovanje iz 2012. ne govori tome u prilog. Neto rezultat ove kompanije je pozitivan, mada za 34 odsto niži nego prethodne godine.
U publikaciji Top 500 kompanija, koju su sastavili Hypo Alpe Adria banka, kompanija Certus Cosulting i nedeljnik NIN, navodi se da je u Srbiji razvijeno tržište polovnih automobila.

U prilog tome govori i visoka prosečna starost automobila. Sa 230 vozila na 1.000 stanovnika, Srbija je među slabije razvijenim tržištima u Evropi.

Na listi Top 500 kompanija našlo se 12 preduzeća koja se bave prodajom kola i autodelova.

“GP Auto-Shop” je lider u grupi, a sledi “Porše”, dilersko-servisna firma koja je zauzela drugo mesto u sektoru prodaje. Ova firma je generalni uvoznik za “audi”, “folksvagen”, “seat” i “porše”. Folksvagen je ujedno i treći na listi najprodavanijih vozila u Srbiji, sa 1.900 prodatih kola u 2012. godini.

“Mercedes-Benz Srbija i Crna Gora“, u većinskom vlasništvu kompanije Daimler AG, nalazi se na trećem mestu po poslovnim prihodima, ali je ostvarila najvišu neto dobit. Prodaja Mercedesovih vozila zabeležila je vrlo nisku prodaju u 2012. godini, od svega 500 komada.

Firma s najvećim padom prihoda je “Reno Nisan Srbija”, manji su za čak za 28,4 odsto u odnosu na 2011.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana