Tekst objavljen: 09.11.2012 13:51        


Proizvodna automobila u fabrici Fijat automobili Srbija (FAS) u Kragujevcu ide jako dobro i polako dostiže pun kapacitet, kaže državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Srbije Aleksandar Ljubić.

"Srpski fijat" osvaja i Evropu i Ameriku

Ljubić navodi da je "u ovom trenutku tražnja za 'fijatom 500L', prema informacijama koje imamo od kolega iz Fijata,veoma dobra. Taj model je veoma tražen na tržištu s obzirim to kakva je kriza i u kakvoj su krizi mnogi proizvođači automobila u ovom trenutku na trzistu Evropske unije".

Ljubić kaže da će u Kragujevcu će ponovno biti pokrenuta proizvodnja modela autombila "punto klasik", kako bi građani Srbije, pre svega, mogli da dođu do dobrog automobila po povoljnoj ceni. On je napomenuo da "fijat 500L" sa cenom od oko 15.000 evra trenutno nije prihvatljiv velikoj većini građana Srbije, kao i gradanima zemalja u okruženju.
On je podsetio da je ideja italijanskog Fijata, koji je većinski partner u FAS, da do kraja ove godine u Kragujevcu proizvede 30.000 automobila "fijat 500L" i ponudi ih na tržištu.

- Tokom sledeće godine proozvodnja bi trebalo da dostigne 160.000 vozila, što predstavlja 10 odsto tržišta tog segmenta automobila - rekao je on i istakao da će sledeće godine u Kragujevcu početi i proizvodnja drugog modela automobila, sa sedam sedišta.

Ljubić je istakao da je za Vladu Srbije "jako bitan momenat" i to što će iduće godine ponovo početi izvoz automobila "mejd in Srbija" u Ameriku, posle dugog niza godina.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede je istakao da je Fijat jedan od najvećih investitora u Srbiji i rekao da će italijanska kompanija u FAS, prema ugovoru, do kraja ove godine zapolasiti ukupno 2.433 radnika.

Kompanija Fijat automobili Srbije je zajedničko preduzeće države Srbije i italijanskog Fijata. Srbija u FAS-u ima udeo od 33 odsto, a Fijat 67 odsto.
Za državu Srbiju, kako je istakao, veoma bitno i to da pokretanje proizvodnje u fabrikama "komponentaša" koje rade za Fijat "ide prema predviđenoj dinamici".

- U ovom trenutku Fijat je lokalizovao automobil u Srbiji sa 70 odsto domaće proizvodnje. Kad kažem domaće, pre svega mislim na kompanije koje posluju na teritoriji Srbije, bez obzira na to iz koje zemlje dolazi investitor - rekao je Ljubić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
tržište automobila fijat fijat automobili srbija Fiat 500l automobili fabrika automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana