Tekst objavljen: 30.03.2013 16:00        


Ekonomista Miroslav Prokopijević kaže da je poslednje davanje državnih subvencija Fijatu, kojim je snižena cena automobila "fijat 500L" na srpskom tržištu, direktno remećenje konkurencije.

Subvencije Fijatu direktno remećenje konkurencije

- Direktnije remećenje konkurencije ne postoji, a takva vrsta vertikalne pomoći određenim kompanijama je zabranjena u Evopskoj uniji - rekao je Prokopijević.

On je istakao da se ta vrsta pomoći države Srbije Fijatu, koja je zabranjena u EU, "zaklanja iza navodnog otvaranja radnih mesta, pa se uprkos oštrom protestu ostalih prodavaca automobila, Fijatu daje subvencija od 10.000 evra po navodno novootvorenom radnom mestu".

- Praktični efekat je da će ti automobili biti 3.000 evra jeftiniji. I onda kada pogledate šta je transakcija, transakcija je da od onih koji plaćaju carine i uvozne dažbine uzmete novac, ako su to vanevropske firme, i date Fijatu - rekao je Prokopijević.

On je rekao da misli da EU po tom pitanju neće učiniti ništa, već da će samo izraziti negodovanje, zato što ta zabrana obavezuje članice Unije i zemlje koje su otvorile pregovore.

Ekonomista Ljubomir Madžar je ocenio da se Vlada Srbije davanjem direktnih subvencija upustila u "direktno komuniciranje sa pojedinim kompanijama, što ne bi smela da radi".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
fijat fijat automobili srbija srpski fijat srpski fića fabrika automobila kupovina automobila subvencije 500l Fiat prokopijević

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana