Tekst objavljen: 01.04.2013 8:30        


Međunarodni salon automobila u Beogradu, 51. po redu, ostaće upamćen po poseti koja je bila kao u "starim dobrim vremenima", ali i po jednoj od najslabijih prodaja u poslednjih desetak godina. Procenjuje se da je kroz kapije sajma prošlo oko 160.000 posetilaca, ali je novi automobil pazarilo tek oko 1.500 građana.

Svaki stoti posetilac Sajma kupio sebi automobil

Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila, naglašava da je jasno da će samo mali broj izlagača uspeti da pokrije i troškove učešća na sajmu.

ZA SKUPOĆU NEMA ZIME

I dok se velika većina uvoznika "presabira" i razmišlja kako da popuni manjak u kasi koji su napravili na Sajmu, prodavci najskupocenijih automobila i kod nas trljaju ruke. Već prvog dana sajma prodat je najskuplji "mercedes SLS AMG" za 345.086 evra, a da je izlagač imao bar još dva-tri ova lepotana (napravljeno je ukupno 400 komada)i oni bi "planuli". Kao alva su išli i BMV modeli, najskupocenije "tojote", "audiji"... Dok su za vozila od 8.000 do 15.000 evra najčešće uzimani krediti i lizing, skupocene limuzine su su planule za gotovinu.
- Pre dve godine prodali smo skoro tri hiljade automobila na ovom Sajmu. Oko 1.000 "punto klasika" je tada prodao Fijat, a svi ostali oko 2.000. Sada se čini, iako ne znamo konačne rezultate prodaje, izgleda da je rezultat upola manji - dodaje on.

Samo su retki prodavci automobila, poput Suzukija, koji je prodao 100 automobila, izašli sa podacima. Većina ističe da su rezultati slabiji od onih od pre dve godine

Ni u kompaniji Fijat, na čijem štandu je bila ubedljivo najveća gužva, nisu želeli da saopšte ni "preliminarne" podatke o broju izdatih profaktura. Svakako najviše interesovanja je vladalo za "fijatom 500 L" posle "stimulacije" FAS od 3.000 evra.

Ipak, procena kojom se "barata" da je FAS prodao oko 500 automobila svakako nije "konačna". Jer, sa cenom od 10.990 evra "šumadinac" će kao magnet privlačiti kupce.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Sajam automobila kupovina automobila novi automobili prodaja automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana