Tekst objavljen: 06.03.2013 8:48        


Ministarstvu saobraćaja Srbije stigao je zahtev za određivanje minimalne cene tehničkog pregleda vozila, ali i predlog kako da se poboljša način obavljanja ove usluge.

Tehnički pregled će koštati najmanje 2.500 dinara

Prema tom zahtevu, minimalna cena tehničkog pregleda za automobile, bi iznosila 2.500 dinara, za motocikle 2.000, za kombi vozila 2.000 do 5.000, vlasnici autobusa bi odvajali od 3.000 do 5.000, a kamiona od 5.000 do 7.300 dinara.

Stojanović kaže da "Vlada Srbije nije odredila najnižu, odnosno najvišu cenu redovnog, vanrednog i kontrolnog tehničkog pregleda, što je u skladu sa propisima. Naša procena je da zbog toga budžet Republike Srbije ostaje uskraćen za poresku naknadu od oko milijardu dinara na godišnjem nivou".
Trenutne cene u Srbiji su veoma šarolike. U mnogobrojnim kućama, tehnički pregled se i ne naplaćuje, uz uslov da se vozilo osigura preko njih, jer su stimulisani provizijom osiguravajućih firmi. Zato se često dešava da vlasnik vozila donese samo papire i "prođe" pregled, što je bio i osnovni razlog "bunta" vlasnika tehničkih pregleda koji ne krše propise.

- Izvršili smo detaljnu analizu stanja na tržištu i ono je ponegde čak i haotično. Pojave nesavesnog i nepropisnog rada kao i nenaplaćivanje usluge tehničkog pregleda sa ciljem samo da se proda polisa osiguranja, direktno utiče na bezbednost svih učesnika u saobraćaju - tvrdi Trifun Stojanović, predsednik Udruženja tehničkih pregleda Srbije.

Zakon o bezbednosti saobraćaja je definisao tehnički pregled kao delatnost od opšteg značaja za bezbednost. U praksi, međutim, sve je više onih koji na tehničkim pregledima propuštaju vozila koja nisu ispravna i samim tim ni bezbedna u saobraćaju. Na ruku im ide i sveopšta besparica, ali i vremešni vozni park Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bezbednost na drumu vozači vožnja automobili tehnički pregled

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana