Tekst objavljen: 14.11.2012 16:08        


Japanski proizvođač automobila Tojota povlači 2,77 miliona vozila širom sveta zbog problema sa vodenom pumpom i upravljanjem, što je najnoviji udarac reputaciji kompanije, nakon niza ranijih povlačenja.

Tojota povlači milione vozila, možda i vaš

Najveći japanski proizvođač automobila navodi da nisu prijavljene povrede niti nesreće, ali da je primio oko 400 žalbi u Japanu zbog problema sa vodenom pumpom, kao i određeni broj žalbi u vezi sa problematičnim upravljanjem vozilima.

Povlačenje automobila najnoviji je udarac Tojoti nakon što je u poslednjih nekoliko godina povukla milione vozila zbog kvarova, što je nanelo veliku štetu nekada sjajnoj reputaciji firme, poznatoj po bezbednosti.
Firma je prošlog meseca na globalnom nivou povukla 7,43 miliona vozila, uključujući popularne modele "kamri" i "korolu", zbog rizika od požara usled kvara na električnim podizačima stakala.

Tojotin najnoviji opoziv obuhvata određeni broj vozila prozivedenih između avgusta 2000. i decembra 2011. u Japanu, kao i između 2000. i 2009. u inostranstvu, uključujući popularni hibrid "prijus", na kom su primećena oba kvara.

Prema najgorem scenariju, problem sa upravljanjem može da dovede do toga da vozač izgubi kontrolu nad vozilom, dok bi kvar na vodenoj pumpi mogao da zaustavi vozilo, navodi "tojota".

Oko 1,5 miliona vozila obuhvaćenih opozivom prodato je u Japanu, a ostatak u širom sveta, uključujući SAD i Evropu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
tojota toyota fabrika automobila automobili bezbednost na drumu kvar na automobilu kvarovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana