Tekst objavljen: 19.12.2012 10:31        


Japanski proizvođač automobila Tojota će Sjedinjenim Američkim Državama platiti kaznu od 17,35 miliona zbog toga što je isuviše sporo obavestio vlasti o problemu bezbednosnti nekih od svojih modela, saopštila je Američka agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA).

Tojoti 17 mil. dolara kazne zbog zgužvanih tepiha

Agencija je navela da je to najveća moguća kazna za takav prekršaj propisa koji uređuje povlačenje vozila iz saobraćaja radi vanredne popravke.

Tojota je 2010. godine morala da plati ukupno 48,8 miliona dolara posle tri istrage njegovog rukovanja opozivom vozila.
Tojota je krajem juna pozvala vlasnike 154.000 limuzina marke Leksus u SAD, da ih dovezu u servis radi zamene tepiha koji može da se izgužva i zaglavi papučicu za gas.

Zbog takvog problema koji je konstatovan posle desetina saobraćajnih nesreća u kojima je bilo mrtvih, 2009. godine je već bila masovna zamena tepiha.

NHTSA tvrdi da je taj problem na modelima Leksus ponovo otkrila početkom 2012, a Tojotu je kontaktirala maja. Proizvođač je odgovorio mesec dana kasnije, pošto je obavešten o 63 nesreće Leksusa od 2009. godine.

Tojota je tako prekršila američki zakon koji zahteva da proizvođač u roku od pet radnih dana obavesti NHTSA o postojanju bezbednosnog problema i da smesta pozove vlasnike vozila na popravku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kazna automobili fabrika automobila toyota tojota

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana