Tekst objavljen: 13.09.2012 14:37        


Nesmotreni, bahati i/ili loši vozači posebno su opasni kad su kolovozi mokri i klizavi. Njihov nemar razlog je za povećanje broja saobraćajnih nesreća. Pogledajte deset saveta za sigurnu vožnju na kiši.

Top 10 saveta za sigurnu vožnju po kiši

1. Obavezno vozite sporije!

Jedan od prvih saveta za vožnju po kiši glasi: Usporite! Kada kiša pada ona se meša s nečistoćama i uljem na putu stvarajući opasan površinski sloj koji uzrokuje proklizavanje automobila. 

2. Proverite kvalitet guma

Od kvaliteta odgovarajućih guma za vaš automobil zavisi vaša sigurnost u vožnji, kao i sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju koji mogu da vam se nađu na putu.

3. Ne zaboravite na odstojanje

Držite dovoljno odstojanje od vozila koje se kreće ispred vas kako biste na vreme mogli da zaustavite vozilo. Ako vozite u gradu, naročito obratite pažnju na horizontalnu signalizaciju, na primer na zebre kojima se kreću pešaci kao i na "ležeće policajce". Osim toga, budite posebno oprezni kod preticanja. Ne zaboravite da je put kočenja puno dalji na mokrom putu nego na suvom.

4. Obavezno upalite svetla

Vozite s upaljenim svetlima, ne smo zbog toga što ćete bolje videti put, već i zbog toga što će vas lakše primetiti i drugi vozači.

5. Bez naglog kočenja

Na kiši, a posebno u prvim trenucima kada kiša padne i pomeša se s nečistoćama, uljem i drugim otpacima, put je najopasniji. U takvim uslovima izbegnite svako naglo kočenje.


6. Čuvajte se proklizavanja

Volan nikada ne okrećite naglo zbog mogućnosti proklizavanja. S volanom, papučicom gasa ili kočnice po kiši uvek budite nežniji nego po suvom vremenu.

7. Izbegnite "vodeni čep"

Do pojave "vodenog čepa" dolazi kad se voda ispred vaših guma skuplja brže nego što je težina vašeg automobila može odbaciti. Zbog pritiska vode, kada doše do obilne kiše, vaš automobil se podiže i klizi po tankom sloju vode između vaših guma i puta. "Vodeni čep" na taj način uzdiže gumu na sloj vode, pa gume tada nisu više u stanju da prenesu na ulicu vučnu silu ili silu kočenja.

8. Osušite kočnice

Ako vozite kroz vodu koja je duboka toliko da može doseći do kočionih diskova, kada izađete iz vode lagano neko vreme pritiskajte papučicu kočnice kako biste osušili kočione diskove.

9. I obuća je važna

Ako ste s mokrom ili blatnjavom obućom seli za volan, postoji šansa da vam noga sklizne s papučice gasa, kočnice ili kvačila. Bilo kakva greška vozača na mokroj ulici plaća se znatno skuplje nego na suvoj i ima daleko teže posledice. Zbog toga ne zaboravite pre nego upalite automobil da obrišete i osušite cipele u kojima vozite.

10. Pazite na ostale učesnike u saobraćaju

Nemojte da vozite previše blizu velikih autobusa ili kamiona. I automobili s manjim, a kamoli autobusi i kamioni s mnogo većim gumama stvaraju "sprej" kojim prskaju vaše vetrobransko staklo i smanjuju vam vidljivost. Budite oprezni kada ih pretičete. Pokušajte da vozite po tragu automobila koji vozi ispred vas.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
oprezna vožnja kiša saobraćaj vožnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana