Tekst objavljen: 27.09.2012 14:45        


Odluka o poštovanju saobraćajnih propisa jedan je od preduslova za polazak na putovanje po inostranstvu. Tako recimo ukoliko vozača “uhvati” policijska patrola da u toku vožnje razgovara mobilnim telefonom u Grčkoj, kazna je 100 evra, što su možda neki domaći turisti i iskusili ove godine na letovanju.

Za prekoračenje brzine u Hrvatskoj kazna i 1.000€

Da vam put ne bi preseo, evo osnovnih informacija o saobraćajnim prekršajima i nadoknadama za njih.

Tako je recimo maksimalna dozvoljena brzina na autoputu u Grčkoj 120 na sat, na novijim autoputevima 130, na magistralnim je potrebno smanjiti do 90, a u naselju do 50 na sat.

Sa kaznom u banku ili poštu

Skoro ni u jednoj zemlji nema više naplaćivanja kazne na licu mesta. Saobraćajac jednostavno napiše uplatnicu i dok se ne plati u prvoj banci ili pošti, nema načina da se produži ka destinaciji.
Ko ovo pravilo ne poštuje rizikuje drastično veće novčane kazne od onih u Srbiji. U zavisnosti od toga koliko je prekoračenje, kazna može dostići čak i 750 evra.

Za svaki slučaj preporučuje se vezivanje svih pojaseva u vozilu, jer grčke policijske patrole proveravaju i to. Obavezno pustiti pešaka na pešačkom prelazu, zlatno je pravilo u naseljenim mestima, jer u suprotnom trošak puta povećava se gotovo dvostruko – kazna 200 evra.

Ograničenje brzine na autoputu u Bugarskoj isto je kao u Grčkoj, dok se na magistralnim putevima, koji nisu idealni na svim deonicama, mora voziti do 80 na sat.

Kazne u Bugarskoj su najpribližnije novčanim sankcijama kod nas. Ako zaborave da vežu pojas, a uhvati ih policijska patrola, vozači će platiti 50 leva ili oko 25 evra.Najpaprenije su sankcije u Hrvatskoj. Oni koji su pogrešno skrenuli i vozili u suprotnom smeru na autoputu iz džepa će morati da izvade od 676 do 2.029 evra a u igri je i zatvor do 60 dana. Nepoštovanje prednosti prolaska plaća se 400 evra kao i nepropisno preticanje.

Na autoputevima je zabranjeno preticanje desnom trakom za zaustavljanje u nuždi, a kažnjivo je i nedržanje odstojanja, ili požurivanje vozila ispred sebe davanjem svetlosnih ili zvučnih signala.

Za svaki od tih prekršaja policija može da napiše kaznu i do 270 evra. Zbog boljih puteva, u Hrvatskoj je dozvoljena brža vožnja, autoputem 130, a regionalnim putevima 100 na sat.

Poriv za telefoniranjem tokom vožnje vozači će najmanje platiti u Crnoj Gori gde je kazna za taj prekršaj tura pića u većem društvu - 20 evra. U Bugarskoj za taj vozački greh platiće se 30 evra, baš kao i nevezivanje pojaseva, a u Grčkoj naplaćuju 150 (mobilni), odnosno 350 evra (pojas).

U Crnoj Gori će vas obavezno odvesti na trežnjenje, a najmanje šestočasovni smeštaj platićete 150 evra. Ovome treba dodati i da je u zemlji južnog suseda nedavno izglasana i izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja kojom su kazne pooštrene pa se sada kreću u rasponu od 20 do čak 2.000 evra.

Za vožnju u alkoholisanom stanju prema predlogu novog zakona predviđena je novčana kazna od 300 do 2.000 eura kao i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vozila saobraćaj saobraćajna kazna automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana