Tekst objavljen: 08.11.2016 10:00        


Investitori na finansijskim tržištima su postali neuobičajeno aktivni uoči predsedničkih izbora u SAD, a u izbornoj noći bi moglo da dođe do značajnih pomaka kursa valuta i vrednosti akcija, prema analizi brokerske kuće Admiral Markets. 

Admiral Markets: Danas moguća nagla promena kursa USD

U analizi, koju prenosi portal Seebiz, Admiral Markets je napravio dva scenarija mogućih kretanja na robnim i valutnim berzama - prvi u slučaju da pobedi kandidat Demokratske partije Hilari Klinton, a drugi ako pobedi njen rival, republikanski kandidat Donald Tramp.

"S obzirom na tržišna kretanja u poslednih desetak dana, može se očekivati da bi pobeda Klintonove pozitivno uticala na vrednost dolara i cene deonica, a negativno na cenu zlata", procenjuje ova brokerska kuća.

Budući da investitori njenu pobedu percipiraju vrlo izglednom, ovaj scenaro je, kako se dodaje, velikim delom već ukalkulisan u trenutne cene.

"To znači da ako Hilari Klinton pobedi, američki dolar bi idućih dana u odnosu na ostale valute ojačao verovatno ne više od 1,0 do 2,0 odsto, vrednost akcijskih indeksa bi verovatno porasla nekoliko procenata, dok bi cena zlata pala nekoliko postotaka".

U analizi se navodi da, s obzirom na to da Tramp nije favorit, njegova pobeda bi bila iznenađenje, pa bi reakcija finansijskih tržišta u ovom scenariju bila mnogo jača.

"Ponašanje investitora poslednjih dana ukazuje na to da bi u slučaju Trampove pobede investitori kapital prebacivali van SAD-a. To bi uzrokovalo kratkoročno slabljenje američke valute u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih svetskih valuta od možda čak 3,0 do 4,0 odsto u danima nakon izbora, te nagli pad cena akcija i rast cene zlata".

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će se bez obzira na pobednika, tržišta smiriti u roku od nekoliko dana, i da sudeći po američkim predsedničkim izborima održavanim u poslednjih nekoliko decenija, ne treba očekivati značajniju promenu dosadašnjih trendova na tržištu, prenosi Seebiz.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kurs dolara berze američki dolar izbori u usa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana