Tekst objavljen: 20.12.2019 14:55        


Najviše novca za kupovinu 83% vlasništva nad Komercijalnom bankom ponudila je domaća AIK banka Miodraga Kostića, oko 395 miliona evra, prenosi Danas

AIK Banka dala najveću ponudu za Komercijalnu, ali manju od prvobitne

Prema nezvaničnim informacijama tog lista, u tu svotu bi trebalo uračunati i dividendu za ovu godinu, kao i dodeljenu ali još uvek neisplaćenu dobit od oko 30 miliona evra.

Uračunavjući ta dva dodatka, Komercijalna bi bila vrednovana 471 milion evra, tek nešto više od treutne tržišne kapitalizacije te finansijske institucije na Beogradskoj berzi.

Kako list navodi, po tako formiranoj ceni od 28 evra po akciji, vrednost banke bi bila oko 80% knjigovodstvene cene, što je istovremeno niže i od neobavezujućih ponuda koji su potencijalni kupci podneli u septembru.

Tada je NLB banka podnela ponudu od 450 miliona evra, AIK oko 430 miliona, a Rajfajzen banka 390 miliona, ali su tek nakon toga dobili pritup knjigama Komercijalne banke i uradili sopstvenu procenu vrednosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Država Srbija je u procesu pripreme za kompletnu privatizaciju otkupila veliki deo akcija od investicionih fondova koji su buli suvlasnici u Komercijalnoj banci, potrošivši 260 miliona evra za oko 40% akcija.

Prema toj ceni, Srbija je banku vrednovala 650 miliona evra, 38 evra po akciji, ili 35% više nego što iznose obavezujuće ponude, zaključuje Danas.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
miodrag kostić kole aik banka Miodrag Kostić Komercijalna banka kupovina komercijalne banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana