Tekst objavljen: 23.01.2022 16:00        


Evropske akcije su oslabile danas prateći trend na globalnim tržištima kapitala, na kojima vlada rasprodaja zbog nervoze oko dinamike pooštravanja monetarne politike glavnih centralnih banaka i zbog nepovoljnih ekonomskih podataka

Akcije na evropskim berzama oslabile, prate globalni trend


Panevropski indeks STOKS 600 pao je za 1,4 odsto i na putu je da zabeleži najgori trgovački dan u poslednje skoro dve nedelje, pošto investitori u velikom broju prodaju akcije u iščekivanju sastanka Federalnih rezervi (FED) sledeće od kojeg se očekuju konkretni detalji o tome kako centralna banka SAD-a namerava da se izbori sa visokom inflacijom, izveštava Rojters.

Indeks STOKS 600 je na putu da zabeleži treći uzastopni nedeljni pad, povučen naniže naglim smanjenjem cena akcija tehmoloških kompanija za više od 2,0 posto zbog straha od ubrzanog podizanja američkih kamatnih stopa.

Na tržištima je prisutno mnogo spekulacija - o četiri, pet, šest povećanja kamata u SAD ove godine, o podizanju referentne stopa za 50 baznih poena u martu, što je podstaklo nervozu na berzama, kaže Krejg Erlam, viši tržišni analitičar u brokerskoj kući Oanda.

Prema njegovom mišljenju, nikada se ne sme potceniti efekat udara američke monetarne politike na globalna tržišta, a Evropa se, pride, bori i sa sopstvenim problemima uzrokovanim omikron sojem korona virusa i energetskom krizom.

Erlam dodaje da na berzama čak spekulišu i sa potencijalnim zaoštravanjem politike Evropske centralne banke (ECB).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Takva očekivanja argumentuju informacijama da su kreatori monetarne politike evrozone na sednici ECB-a prošlog meseca konstatovali da bi inflacija mogla lako da ostane iznad cilja ove godine i da bi centralna banka trebalo da ostavi otvorena vrata za moguće pooštravanje politike.

Pored toga, potrošačke cene u evrozoni skočile u decembru na rekordan nivo, podstaknute rastom cena energije i problemima s uskim grlima u lancu snabdevanja, navodi Rojters.

Akcije evropskog proizvođača aviona, Erbasa, oslabile su danas za 1,5 posto nakon što je kompanija saopštila da je raskinula ugovor sa Katar Ervejzom o nabavci njenih 50 aviona A321neo, čime je proširen postojeći spor sa avio-prevoznikom iz te zalivske zemlje o kupovinama većeg modela A350, u vrednosti iznad 600 miliona dolara.

Deonice nemačkog Simens Enerdžija su se stropoštale za 11,4 procenta, pošto je kompanija snizila projekcije poslovnih rezultata posle upozorenja jedinice za vetroturbine Simens Gamesa na nastavak problema u lancu snabdevanja.

Akcije Simens Gamesa, s padom od 12,5 odsto, i deonice Simens Enerdžija bile su najveći gubitnici u indeksnoj korpi STOKS 600, navodi britanska agencija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
slabljenje akcija berza akcije na berzama evropa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana