Tekst objavljen: 08.03.2018 12:02        


Preduzetnice imaju veće šanse za uspeh na razvijenim tržištima nego na tržištima u razvoju, jer na raspolaganju imaju više resursa i prilika, uključujući i pristup kapitalu. 

Ako ste žena i imate biznis, uspeh ćete postići ...

Novi Zeland, Švedska i Kanada imaju najpodsticajnije uslove za uspeh preduzetnica, a kada je reč o udelu žena u ukupnom vlasništvu firmi, prva tri mesta zauzimaju Gana, Rusija i Uganda, rezultati su istraživanja kompanije Mastercard objavljeni uoči Međunarodnog dana žena.

U 2016. godini je 163 miliona žena otpočelo sa vođenjem firmi ili je već imalo svoju firmu, zaključak je drugog istraživanja Mastercard-a "Indeks ženskog preduzetništva" kojim je obuhvaćeno 57 tržišta.

Preduzetnice imaju veće šanse za uspeh na razvijenim tržištima nego na tržištima u razvoju, jer na raspolaganju imaju više resursa i prilika, uključujući i pristup kapitalu, finansijskim uslugama i programima za obrazovanje.

Iz Mastercard-a poručuju i da prilike za razvoj preduzetništva ne zavise isključivo od stepena ekonomske razvijenosti tržišta, pa tako tržišta u razvoju, kao što su Gana, Uganda i Vijetnam, imaju viši procenat ženske vlasničke strukture u biznisu u poređenju sa razvijenijim tržištima.

- Žene na ovim tržištima postaju preduzetnice iz potrebe, podstaknute porivom za preživljavanje uprkos manjku finansijskog kapitala i pristupa podsticajnim sredstvima - navodi se u istraživanju.

Zaključeno je i da žene koje razmišljaju o pokretanju biznisa i one koje već imaju svoje firme postižu uspehe uprkos rodno-kulturološkim predrasudama koje predstavljaju značajne prepreke za unapređenje poslovanja.

Indeks prati napredak i dostignuća preduzetnica i vlasnica firmi na 57 tržišta koja se prostiru na pet geografskih regija - pacifički obruč, Evropu, Latinsku Ameriku, Bliski Istok sa Afrikom i Severnu Ameriku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
biznis preduzetnice žene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana