Tekst objavljen: 28.10.2018 13:00        


Svetski dan štednje tradicionalno se obeležava poslednjeg dana oktobra, a banke svojim štedišama tada nude najbolje kamate na oročene depozite. Međutim, isplativost štednje u bankama je od 2014.godine dobila potpuno drugačije značenje. Te godine desio se najveći pad kamata na oročene štedne uloge, pa je tako za štednju u evrima kamata pala za 1,36 procenata.

Alternativa štednje: Umesto u banku novac na berzu

Kamatica je istraživala da li trgovanje akcijama na berzi može da bude isplativa alternativa štednji u bankama.
Za početak, trgovina akcijama na berzi je rizičniji vid ulaganja od štednje u banci, ali je i mogućnost zarade veća.

Prvi koraci za trgovinu na berzi:
  • Izabrati berzanskog posrednika (brokera) 
  • Potpisati ugovor  
  • Otvoriti namenski račun za trgovinu akcijama i obezbediti novac. Račun za trgovinu akcijama mogu voditi ili banka ili broker. 
  • Ispostaviti nalog za kupovinu

„Svako ulaganje podrazumeva određeni nivo rizika te potencijalnu zaradu svakako treba sagledati u tom svetlu. Niko ne bi hteo da se bavi privatnim biznisom, pa ni trgovinom akcijama na berzi, ako bi mu se ponudio prinos od jedan ili dva procenta godišnje. Uzimajući u obzir nizak nivo referentne stope Narodne banke Srbije, prinosi na štednju i obveznice su u ovom momentu niski. U takvim okolnostima, obično novac „beži“ u zonu gde su potencijalni prinosi bolji poput akcija, ali se to kod nas nije desilo jer je tržište dosta nerazvijeno, a građani prilično needukovani. S druge strane, svako treba da izmeri sopstveni nivo sklonosti prema riziku, pa tek onda da pohita ka drugim alternativama ulaganja u odnosu na najmanje rizične“, objašnjava Nenad Gujaničić, iz brokerske kuće Momentum.

Za razliku od štednje u bankama koja je moguća na tri ili šest meseci, trgovina na berzi spada u dugoročni vid ulaganja i zarade. Stručnjaci savetuju da svako ko želi da trguje akcijama trebalo bi da opredeli novac, ušteđevinu, koja mu neće biti potrebna u narednih godinu ili dve.

„To ne znači da se novac ne može povući, portfolio investicije podrazumevaju momentalno povlačenje novca ili prekomponovanje portfelja, ali su akcije dugoročne hartije od vrednosti i upravljanje ovim investicijama na kratke staze teško može dovesti do uspeha. Naravno, može se na berzi zaraditi i na mnogo kraći rok, na primer za dan, nekoliko dana i sedmicu, ali je to obično više plod srećnih okolnosti oko tajminga nego što može biti posledica valjane investicione aktivnosti“, kaže Gujaničić.

Ako pogledamo domaće tržište akcija ono je od početka godine, mereno indeksom Belex15 u minusu 2,7 odsto, a ako bi se uračunale i dividende prosečan investitor na Beogradskoj berzi bio bi u blagom plusu. Od pojedinačnih akcija najbolji prinos je doneo Aerodrom „Nikola Tesla“ koji je od početka godine u plusu preko 12 procenata.

U poslednje tri godine dividendne akcije na Beogradskoj berzi donele su investitorima prinos od 13-14 procenata na godišnjem nivou.

Ova godina je bila promenljivog karaktera i za inostrana tržišta. Nakon nedavnog pada, američke berze su i dalje u plusu od po nekoliko procenata, dok su evropske berze u minusu. Ali i uprkos velikom padu u proteklih nekoliko nedelja, akcije tehnoloških kompanija su ove godine donele najveću zaradu na svetskim berzama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

5 komentara

  1. User image
    dragan 23.10.2018 12:17

    idealno uputstvo za nekog kome je slucajno ostao neki evro posle svakojakih bankarskih prevara u ovoj jadnoj i bednoj drzavi, kako da ga najbrze moguce potrosi, ja sam vec iskusio srpsku berzu sa akcijama agrobanke ( inace drzavne banke ) u vrednosti 17000 evra.....sta se desilo ne moram ni da pricam...vazno je da sam ziv i zdrav.......i pamet u glavu a pare u dzep ( ili jastuk )

  2. User image
    Jovica 23.10.2018 12:37

    Svakak bolje na berzu nego u banku, samo ja nikad ne kupujem ništa na našoj već sve u inostrane.. ipak se zna kako radi naša berza.

  3. User image
    Goran 24.10.2018 11:28

    Mislim da je dobit ista ili tu negde kao u dobrovoljnim penzionim fondovima (DPF) ali je neuporedivo sigurnije.

  4. User image
    Vesna 24.10.2018 11:28

    Ne dolazi u obzir berza Srbije, za mene. Ništa nije po zakonima, pravilima i u nestabilnoj, prvenstveno političkoj atmosferi mutnih, prljavih "voda", ne želim da se potresam i da svako jutro strepim. Zaista bi bilo dobro znati inostrane informacije o akcijama, pa molim, neke instrukcije, informacije.......kako stupiti u kontakt sa inostranstvom? Zahvaljujem.

  5. User image
    Saša73 25.10.2018 18:14

    Ovaj članak je površan za prosečnog čitaoca. Trebalo bi da nam date uporednu analizu troškova koje potencijalni ulagač može da ima pri kupovinu akcija? Koja brokerska kuća naplaćuje najmanju proviziju pri kupoviini akcija?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investicije berza male kamate na štednju nedelja štednja ulaganje u akcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana