Tekst objavljen: 18.03.2016 15:02        


Oporavak cena nafte proširio se danas i na azijsko trgovanje, dan nakon što je američka referenca za tržište "crnog zlata", nafta WTI, probila psihološku granicu od 40 dolara za barel prvi put ove godine, "na krilima" slabog dolara i optimizma u vezi sa aprilskim pregovorima o ograničavanju proizvodnje. 

Američka WTI nafta prvi put iznad 40 dolara ove godine

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu popela se šest centi, ili 0,15 odsto, na 40,26 dolara za barel, a severnomorska nafta "brent" za majske isporuke je porasla četiri centa, odnosno 0,1 procenat, na 41,58 dolara za barel.

WTI je juče napredovala za 4,5 odsto dostižući na zatvaranju trgovanja nivo neznatno iznad 40 dolara prvi put od 3. decembra, dok je "brent" skočio 3,0 odsto, prenosi agencija AFP.

Sa narastajućim uverenjem da će najveći svetski proizvođači sirove nafte utanačiti neki dogovor o zauzdavanju proizvodnje, investitori su u poslednjih nekoliko nedelja profitirali na ovoj sirovini, koja je koliko prošlog meseca oscilirala oko 13-godišnjeg minimuma, podseća francuska agencija.

Katarski ministar energetike, Mohamed al-Sada, potvrdio je ove nedelje da će se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) sastati sa nečlanicama "naftnog kartela" 17. aprila u Dohi, podgrejavši nadu u postizanje sporazuma za ublažavanje globalne prezasićenosti ponude.

Inicijativu je podržalo 15 zemalja koje daju oko 73 odsto svetske proizvodnje, kazao je ministar, koji je takođe i predsednik OPEK-a.

Kupovinu nafte podstakle su i Federalne rezerve (Fed), koje su u sredu prepolovile prognozu povećanja američkih kamatnih stopa u ovoj godini. Saopštenje Feda, u kom su kao razlozi navedeni globalno usporavanje i tržišna previranja, gurnulo je kurs dolara naniže, što je zauzvrat pojeftinilo naftu kupcima koji imaju druge valute.

Investicioni analitičar u kompaniji "Filip fjučers", Daniel Ang, izjavio je za AFP da se rast cena nafte "pripisuje padu dolarskog indeksa, koji je, izgleda, rezultat Fedovog mirnog tona (u saopštenju)".
"Veliki zamajac od srede se produžio, dajući snažan podsticaj cenama (nafte)", dodao je Ang.
Međutim, tržišni strateg iz "IG Marketsa" u Singapuru, Bernard Ou, smatra da najnoviji oporavak cena teško da će potrajati.

"Izgledi za cene nafte su i dalje otežavajući", rekao je on, dodajući da je aktuelni razvoj kretanja cena "kratkoročne prirode, i dok god ne budemo videli stvarne, konkretne promene kod tržišnih fundamenata, nećemo imati ni menjanje osnovne slike tržišta".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte laka nafta opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana