Tekst objavljen: 17.12.2015 12:00        


Cene nafte su danas u Aziji pale posle izveštaja o zalihama u SAD, dok je dolar ojačao nakon podizanja američkih kamatnih stopa. Cene nafte našle su se pod novim pritiskom zbog podataka američkog Ministarstva energetike, koji su pokazali da su zalihe sirove nafte u SAD u nedelji zaključno da 11. decembrom porasle za 4,8 miliona barela, prenosi agencija Frans pres.

Američke zalihe kotrljaju cene nafte nizbrdo

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila je na 35,52 dolara za barel, što je njen najniži nivo od februara 2009, a sirova nafta tipa "brent" pojeftinila je 15 centi na 37,24 dolara, takođe za januarske isporuke.

Nafta je pojeftinila više od 60 odsto u odnosu na nivo iznad 100 dolara na kom je bila u junu prošle godine, u svetlu visokih zaliha i usporavanja tražnje sa ključnih tržišta poput Kine. Cene su dodatno pale posle 4. decembra, kada je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) odbila da smanji proizvodnju nafte.

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) podigla je sinoć kamatne stope za četvrt poena u rasponu od 0,25 do 0,5 procenata, posle sedam godina rekordno niskog nivoa. Potez Feda tumači se kao odraz vere da se ekonomija SAD konačno oporavlja nakon recesije.

Odluka Feda je, kao što se i očekivalo, dovela do jačanja dolara, a snažan dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji drže druge valute, što dovodi do slabljenja tražnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene nafta pala svetske zalihe nafte cena nafte na berzi opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana