Tekst objavljen: 03.09.2016 14:29        


Potrošnja američkih građana usporila je rast u julu, urpkos blagom ubrzanju rasta njihovih primanja. Potrošnja stanovništva u SAD porasla za 0,3 odsto u julu nakon povećanja od 0,5 procenata prethodnog meseca, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine, a prenosi agencija AP.

Amerikanci u julu trošili oprezno, uprkos većim platama

Usporavanje je bilo očekivano, imajući u vidu prethodni izveštaj o julskom stagniranju prometa u maloprodaji.

Prihodi građana su, s druge strane, porasli u posmatranom mesecu za 0,4 odsto, u odnosu na rast od 0,3 procenta u junu.

Ekonomisti računaju da će solidno povećanje lične potrošnje, koja ima udeo od 70 odsto u ukupnoj privrednoj aktivnosti, osnažiti ukupan ekonomski rast u drugoj polovini godine.

Kupovine trajnih dobara, kao što su automobili, porasle su u julu za 1,6 odsto, dok je potrošnja na netrajna dobra pala.

Celokupna američka privreda, merena bruto domaćim proizvodom, porasla je za anemičnih 1,1 odsto na godišnjem nivou u kvartalu april-jun.

Međutim, ekonomisti smatraju da će mnoga nepovoljna kretanja koja su sputavala ekonomski rast, početi da splašnjavaju, tako da očekuju da će BDP u tekućem tromesečju skočiti iznad 3,0 posto, na temelju snažne privatne potrošnje i solidnog rasta zapošljavanja.

Predsednica Federalnih rezervi (Fed), Dženet Jelen, rekla je u govoru u petak da su razlozi za podizanje kamatnih stopa ojačali u poslednjih nekoliko meseci u svetlu solidne situacije na tržištu rada i poboljšanih izgleda za razvoj ekonomije i inflacije.

Privatni analitičari smatraju da bi Fed mogao da podigne kamatne stope već u septembru, ali većina veruje da će centralna banka sačekati sa povećanjem kamata do decembra, navodi američka novinska agencija.
Fed je povećao kamate poslednji put za četvrt procentnih poena u decembru prošle godine, prvi put posle sedam godina držanja ključne kamatne stope na rekordno niskom nivou blizu nule.

Glavni razlog zbog kog se Fed uzdržava od novog povećanja predstavlja ultra niska inflacija. Novi izveštaj je pokazao da je indeks potrošačkih cena narastao skromnih 0,1 odsto u julu, dok je u na godišnjem nivou inflacija povećana samo za 0,8 procenata.

Bazna inflacija, koja isključuje volatilne cene hrane i energenata, u proteklih godinu dana je porasla za 1,6 odsto. Oba pokazatelja su ispod Fedove ciljane inflacije od 2,0 procenta već više od četiri godine.

Mali rast potrošnje u julu uz snažniji rast prihoda, objašnjava se time da su Amerikanci u julu povećali stopu štednje na 5,7 procenata prihoda nakon oporezivanja, u odnosu na 5,5 odsto iz juna, navodi agencija AP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
amerikanci dolar SAD ministarstvo trgovine fed Dženet Jelen kamatne stope

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana