Tekst objavljen: 01.04.2018 10:04        


Postupak je pokrenut radi utvrđivanja zaloupotrebe dominatnog položaja na srpskom tržištu. Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je po službenoj dužnosti postupak ispitivanja konkurencije protiv Serbia broadband srpske kablovske mreže doo Beograd. Postupak je pokrenut radi utvrđivanja zaloupotrebe dominatnog položaja na srpskom tržištu.

Antimonopolska komisija pokrenula postupak protiv SBB-a

U svom obrazloženju Komisija navodi da je SBB uslovno odobreno sprovođenje koncentracije koja je nastalo nakon toga što je SBB kupio provredno društvo Interaktivne kablovske objedinjene mreže - IKOM. Nakon te dozvole Komisija saznaje da je SBB, 1. januara 2018. godine povećalo naknadu za mesečno održavanje kablovskog distribucionog sistema i praćenje kablovske televizije za 100,00 dinara, odnosno na 1.395,00 dinara mesečno.

Analizirajući uslove konkurencije na tržištu distribucije medijskih sadržaja Komisija je prikupljala podatke i informacije potrebne za ocenu opravdanosti povećanja naknade za mesečno održavanje kablovskog distribucionog sistema i praćenje kablovske televizije- navodi se u saopštenju Komisije. - Cilj analize je bio da se utvrdi da li je predmetni rast naknade uslovljen rastom troškova.

Komisija se pismenim putem obratila SBB-u sa zahtevom da jasno i precizno dokumentuje uzroke predmetnog povećanja cene svojih usluga. Podaci i informacije koje je SBB dostavio nisu ukazali da je povećanje cene od 100 dinara u potpunosti prouzrokovano rastom troškova.

- Kako SBB nije pružilo dovoljno dokaza o troškovnoj opravdanosti visine naknade za mesečno održavanje kablovskog distribucionog sistema, Komisija će u skladu sa članom 41. Zakona o zaštiti konkurencije utvrditi činjenično stanje- ističu u Komisiji. Utvrdićemo da li je cena za predmetnu uslugu utvrđena u iznosu koji je nepravično visok, što može voditi eksploataciji korisnika ove usluge, odnosno može predstavljati radnju nametanja nepravične prodajne cene korisnicima njegovih usluga iz člana 16. Zakona.

Protiv ovog zaključka Komisije nije dozvoljena posebna žalba, ali se ova odluka može osporavati u upravnom sporu tužbom protiv konačne odluke Komisije.


SBB: SVE PO PROPISIMA
- Zaključak o pokretanju postupka smo dobili tek danas - rečeno je, za "Novosti",u utoraku kompaniji SBB. - Ne vidimo da smo bilo gde pogrešili, i u toku postupka ćemo dokazati da smo u pravu. Inače, u svom poslovanju radimo sve u skladu sa domaćim i međunarodnim propisima i praksom. Takođe, naše postupanje je potpuno u skladu sa rešenjem Komisije za zaštitu konkurencije o koncentraciji IKOM-a, čije odredbe ispunjavamo, te nam postupanje Komisije u ovom momentu nije jasno. Naši pravnici iz Beograda i Brisela će detaljno proučiti predmet.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4 komentara

  1. User image
    Slobodan 28.03.2018 9:58

    Napokon da neko stane na rep ovim belosvetskim nakupcima, koji misle da u ovoj jadnoj i bednoj Srbiji mogu da rade sta god hoce. Bezobrazno povecanje nadoknade za odrzavanje je uvedeno bez ikakvog razloga i ima samo jedan cilj: Iscediti i zadnji dinar od ovog napacenog naroda-jer im to ova vlast precutno odobrava. Njih nije briga sto je nadoknada za ovo sto se u 21 veku smatra sasvim normalnim (TV+Telefonija+Internet) dosla skoro do nivoa troskova za grejanje stanova!!! Ima li ikoga ko to moze da opravda??? Na moje pitanje o razlozima za poskupljenje, odgovorili su mi: Pa uveli smo novih 5 programa !!!!! A to su sve cuveni pinkovi programi kojih ima vise od polovine svih programa koji nude i koji sluze samo za zaglupljivanje naroda. A kao slag na tortu - nude preko 30 stanica za slusanje radio programa-muzike! Pa ko normalan SLUSA radio muziku preko TV-a?
    I sve to debelo naplacuju. Ukratko, najobicnije haraclije koje imaju podrsku vlasti koja ne oseca sta se radi sa narodom. Najobicniji lopovi, koji bi u svakoj uredjenoj zemlji za 7 dana bili zatvoreni ili bili primorani da prepolove novcanu nadiknadu za ono sto pruzaju.

  2. User image
    Misic 28.03.2018 12:08

    Mora nekako da isplate troskove privatnog aviona koji su kupili, skup parking u Zenevi je li?

  3. User image
    Dragan Belić 28.03.2018 18:09

    Problem je, što je SBB, 'teo da postavi N1, na "kanal" broj 1, što ovoj "aktualnoj" vlasti, nikako ne odgovara i ništa drugo nije u "pitanje" !!!!

  4. User image
    Miodrag 06.03.2019 16:27

    Meni su poskupili dva puta u kratkom vremenu i sada mi je cena mesečno kao za četiri puta brži internet.I onda me zovu da potpišem nov ugovor.Otkazao sam SBB.Ipak za osnovni paket kablovske i internet 10Mb/s 3050din je previše.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
komislija povećanje cena sbb monopol

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana