Tekst objavljen: 25.02.2015 15:33        


Sud u Teksasu je naložio američkoj informatičkoj kompaniji Apple da plati kaznu od 532,9 miliona dolara (469,4 miliona evra), ocenjujući da je njen softver "iTunes" neovlašćeno koristio tri patenta u vlasništvu teksaške firme Smartflash.  Smartflash, specijalizovan za licence, tražio je odštetu od 852 miliona dolara.

Apple-u kazna od 533 miliona dolara za kršenje patenata

Sud je ocenio da je Apple-u namerno i bez dozvole Smartflash koristio patente.
Apple, koji namerava da uloži žalbu na presudu, saopštio je da ta odluka predstavlja novi motiv za reformu sistema intelektualnog vlasništva da bi se ograničila mogućnost da firme koje ne proizvode same određene proizvode, kao Smartflash, pokreću sudske postupke.

Smartflash je podneo tužbu maja 2013. godine, navodeći da softver "iTunes" krši njegova patentna prava koja se odnose na pristup i skladištenje preuzetih pesama, video sadržaja i igrica.

Apple je ocenio da nema nikakvog kršenja i zatražio poništavanje patenata, jer se prethodni patentirani pronalasci odnose na istu tehnologiju.

Advokat Smartflash izjavio je da je ta kompanija veoma zadovoljna presudom u kojoj je istaknuto da se radi o Apple-vom svojevoljnom i drugotrajnom kršenju, preneo je danas Rojters.

Smartflashje, takođe, podneo tužbu zbog nepoštovanja intelektualnog vlasništva protiv Samsung elektroniksa, HTC-a i Googl-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Smartflash iTunes apple softver

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana