Tekst objavljen: 05.07.2022 11:55        


Agencija za privredne registre je saopštila da će usluge boniteta sa podacima iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2021. godinu biti dostupne počev od četvrtka, 7. jula

APR počinje da pruža usluge boniteta


Istovremeno, prestaće da važi skoring koji je utvrđen na osnovu podataka iz finansijskih izveštaja za period od 2016. do 2020. godine, pošto je za privredna društva utvrđena nova ocena boniteta odnosno skoring za period od 2017. do 2021. godine, saopšteno je.

Izveštaji o bonitetu se izrađuju za privredna društva, ustanove i preduzetnike i sadrže podatke iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za poslednje tri izveštajne godine odnosno za period od 2019. do 2021. godine. Skoring tj. ocena boniteta se izrađuje za privredna društva na osnovu podataka iz redovnih godišnjih izveštaja za poslednjih pet godina, a najmanje tri i izdaje se u formi skoring izveštaja koji sadrži podatke za period od 2017. do 2021. godine.

- Korisnicima predlažemo da pre naručivanja izveštaja ili skoringa putem linka Pretraga objavljenih finansijskih izveštaja sastavljanih na dan 31.12.2021. i kasnije provere da li je za konkretno privredno društvo, ustanovu ili preduzetnika finansijski izveštaj za 2021. objavljen kao potpun i računski tačan. Ukoliko nije objavljen predlažemo da provere da li je taj izveštaj dostavljen Agenciji i status njegove obrade. Ako u izveštaju koji je dostavljen ima nedostataka obveznik iste mora otkloniti, po proceduri za obradu, kako bi on mogao biti javno objavljen i uključen u izveštaje o bonitetu i skoring- pojasnili su u APR-u.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Podsećaju da su usluge boniteta dostupne elektronski, naručivanjem putem aplikacije za naručivanje izveštaja o bonitetu i aplikacije za naručivanje skoringa, kao i podnošenjem zahteva pisanim putem.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
biznis bonitet apr agencija za privredne registre usluge boniteta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana