Tekst objavljen: 21.09.2019 15:00        


Vršilac dužnosti direktora Agencije za privredne registere (APR) Milan Lučić izjavio je da je u Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika pravnih lica, trenutno 80 odsto ukupnih obveznika upisalo stvarnog vlasnika, a cilj je da to bude 100 odsto, zbog čega se radi na izmeni zakona koji bi to omogućio.

APR: Trenutno 80 odsto firmi upisalo stvarnog vlasnika u centralni registar

„Trenutno se radi na izmenama tog zakona, kako bi se omogućilo APR-u da podnosi prekršajne prijave protiv onih koji se nisu evidentirali u tom sistemu, jer mi imamo bazu i možemo to da evidentiramo. Zakonom je predviđena i krivična odgovornost za nekoga ko se nije evidentirao“, rekao je Lućić za Magazin Biznis.

Podsetio je da je uvođenje tog registra bila jedna od prioritetnih obaveza Srbije, kako bi bila skinuta sa spornih lista zemalja koje se dovode u vezu sa pranjem novca i finansiranjem terorizma.

„U tom procesu sprečavanja pranja novca vrlo je važno utvrditi razliku između formalnog i stvarnog vlasnika, zbog povezivanja tokova novca. Zato je vrlo bitno da se zna stvarni vlasnik firme i da se on sankcioniše. Uloga APR-a u svemu tome nije ključna, jer mi ne radimo na sprečavanju pranja novca, ali smo omogućili alat za dalji rad institucija čiji je to posao“, rekao je Lučić.

On je istakao da APR trenutno radi na projektu konsolidacije svih svojih ključnih statusnih registara, na rešenju elektronske prijave za lizing, unapređenju elektronskog izdavanja građevinskih dozvola, kao i na pripremi registra zdravstvenih ustanova.

„Trenutno radimo na projektu konsolidacije naših ključnih statusnih registara. Ceo sistem rađen je 2004. godine, ali to su danas stare tehnologije koje onemogućavaju dalji razvoj postojećeg softvera. Nadamo se da ćemo sledeće godine početi sa implementacijom novog sistema“, kazao je Lučić.

Dodao je da se radi i na rešenju elektronske registracije ugovora za lizing, tako da će od 2020. godine ona biti potpuno elektronska.

Prema njegovim rečima, APR je u toku prošle godine isporučila više od 100 miliona različitih podataka koje su od nje tražili privredni subjekti, građani i državni organi.

Istakao je i preciznost u radu APR, pa je broj žalbi na postupke koji su sprovedeni manji od jedan odsto. Najveći broj žalbi, kako je naveo, ove godine odnosi se na prinudnu likvidaciju.„Taj proces je nedavno završen i ugašeno je 23.000 privrednih subjekata. Vlasnici nekih od firmi su hteli da ih sačuvaju, pa su mislili da će kroz mehanizam žalbe njihove firme ostati u životu. Ali, to se nije desilo“, rekao je Lučić i dodao da se do podataka došlo na osnovu toga što vlasnici nisu predavali finansijske izveštaje za 2015. i 2016. godinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Istakao je i da se novi servisi na kojima APR radi isključivo finansiraju iz sopstvenih prihoda.On je kazao i da će APR dobit od 150 miliona dinara iz prošle godine, iskoristiti za završetak nove zgrade u Rakovici.

„APR ima obavezu da trajno čuva svu statusnu dokumentaciju, a to već počinje da bude problem. Imamo obavezu i da 10 godina čuvamo finansijske izveštaje.

U ovom objektu će se, po najboljim svetskim standardima, čuvati svi naši registri koji postoje još od 1945. Tu će se nalaziti i naš rezervni informacioni centar, a otvorićemo i jedan šalter APR-a“, kazao je Lučić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
projekat agencija za privredne registre apr stvarni vlasnik

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana