Tekst objavljen: 07.09.2015 12:15        


Predsednik Nacionalnog Društva za voćarsku proizvodnju Srbije Božo Joković izjavio je da je prezentacija ariljske maline na Svetskoj izložbi, Expo Milano 2015, pokazala da Srbija ima sa čim da izađe na svetsko tržište, ali da je preduslov za to da ojačaju proizvođačka udruženja i zadruge proizvođača.

Ariljska malina za svetsko tržište

Na nedavno održanoj Svetskoj izložbi u Milanu pedstavljena je ariljska malina, a u zadruzi "Agro eko voće", čiji je Joković direktor, navode da je održano par poslovnih sastanaka sa privrednicima iz Italije i ostalih zemalja.

"Prethodni ovakav sajam je bio 2010.u Šangaju, a sledeći 2020. u Dubaijui pokazali smo svetu da imamo sa čim da se ponosimo", izjavio je Tanjugu Joković.

On je istakao da Srbija mora da ojača proizvođačka udruženja i zadruge proizvođača kako bi se uzeo primat u svetskoj proizvodnji. "Imali smo puno problema u proizvodnji, ali ipak se donekle sabrala zadovoljavajuća količina maline", naveo je Joković.

On je rekao da je na svetskom tržištu i dalje prisutan nedostatak maline, pa se mora dosta poraditi na sortimentu i sadnom materijalu, kao i izgradnjama hladnjača i preradnih pogona za dobijanje finalnog proizvorda.

"Moramo se sami organizovati i tražiti pomoć države, gde smo, čini mi se, prvi put uspeli da prikažemo ljudima koji vode ovu zemlju da moraju prepoznati ozbiljan rad i zalaganje poljoprivrednika koji hoće da imaju sigurnu proizvodnju i plasman na tržište", kazao je Joković.Ariljska malina u okviru sajma Expo Milano 2015. krajem avgusta predstavljena je u Srpskom paviljonu u okviru zadruge Agro eko voća iz Arilja na paviljonu Mediteranskog klastera gde je Srbija učestovala sa četiri predstavnika.

"Veoma je značajno što smo uspeli da se organizujemo i uzmemo učesće na jednom svetskom događaju uz pomoć komesarijata Vlade Srbije i pokazali svetu prvi put uz prezentaciju od sat vremena i jednu veliku degustaciju u kojoj su učestvovali svi prisutni iz svih krajeva sveta", zaključio je Joković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
malinari prinos malina cena maline

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana