Tekst objavljen: 04.01.2014 11:26        


Da je život "sapunica", u godinama ekonomske krize nadali bismo se raspletu u kojem nam novac "padne s neba". A jedan od najčešćih scenarija koji bi nam takvu priču "namestio" je "tetka iz Amerike" koja neočekivano ostavlja "brdo para" u nasledstvo...

Australijanci naslednicima ostave pola miliona dolara

Istraživanje HSBC-a, međutim, ukazuje da bi u tom (malo verovatnom) scenariju bolje bilo da imamo "tetku" u Australiji, nego u Americi, jer, istraživanja pokazuju da Australijanci ostavljaju najviše novca u nasledstvo.

Naravno, mnogi daju novac deci i pre nego što umru, pa, na primer, istraživanje HSBC-a pokazuje da je oko 35 odsto radno sposobnog stanovništva SAD već dobilo novac od člana porodice - u proseku 24.000 dolara.
HSBC, jedna od najvećih banaka na svetu sa sedištem u Londonu, sprovela je istraživanje u kojem se pokazalo da Australijanci ostavljaju najviše novca budućim generacijama - u proseku više od pola miliona američkih dolara, tačnije 501.919 dolara.

U odnosu na njih, "tetke iz Amerike" nisu baš darežljive kad je reč o nasledstvu: Amerikanci, kaže istraživanje, tek su na šestom mestu u svetu, a prosečan iznos koji ostavljaju budućim generacijama je 177.000 dolara.

Po iznosu prosečnog nasledstva, svetski vicešampion je Singapur, sa prosečnim nasledstvom u iznosu od 371.000 dolara. Slede Velika Britanija (280.000 dolara), Francuska (220.000) i Tajvan (190.000).

Širom sveta, kaže istraživanje, oko 69 odsto penzionera planira da svojim potomcima ostavi nasledstvo, a prosečan iznos u razvijenom svetu je 148.000. Kad je reč o broju ljudi koji su spremni da ostave nasledstvo potomcima, najdarežljiviji su u Indiji, gde čak 86 odsto penzionera planira da ostavi novac budućim pokolenjima.

Amerikanci se ne odlučuju na takav korak masovno kao Indijci: nasledstvo planira ukupno 56 odsto stanovnika SAD.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nasleđivanje štednje smrtnost nasledstvo testament

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana