Tekst objavljen: 28.09.2022 9:00        


U Austriji se očekuju veće cene naftnih derivata

Austriju očekuje novo poskupljenje goriva, ali ne zbog cene nafte


U Austriji bi od 1. oktobra gorivo moglo ponovo da poskupi, ovaj put ne zbog skoka cena na svetskom tržištu, već zbog uvođenja poreza na CO2.

Iako inflacija neprestano raste, ministar privrede Martin Koher kaže da vlada ne odustaje od uvođenja poreza i da ta odluka neće biti odložena, kao što je to već učinjeno tokom leta.

- Od početka je bilo jasno da će porez na CO2 doneti poskupljenje goriva. Zbog toga smo i doneli odluku o klimatskom bonusu, koji treba to da izjednači. Sada isplaćujemo taj klimatski bonus (u vrednosti od 500 evra za sve građane koji žive duže od 12 meseci u Austriji), i zato smatram da ostajemo pri predviđenom roku - naglasio je on.

Koher ističe da ne vidi niti jedan razlog da se ne poveća porez na gorivo.

- Ne vidim da će cene goriva u narednih šest meseci pasti. Trenutno je cena goriva, koja je u maju i junu dostigla rekordne vrednosti, na sreću ponovo pala - rekao je on, dodajući da je cena benzina nešto ispod proseka EU, a dizela iznad.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pored toga, Koher je najavio uspostavljanje komisije za cene, koja će nadzirati cenu goriva. Ta komisija, kako kaže, trebalo bi da prati da li je rast cena nesrazmeran u međunarodnom poređenju, kao i da li je opravdan ili ne.

- Često postoje i nacionalni razlozi zašto su cene veće. Ako su cene nesrazmerne i neopravdane onda postoji zakonska mogućnost da se regulišu - objasnio je Koher.

Istovremeno je rekao da ne podržava subvencionisane cene, jer, kaže, postoji rizik da kompanije povuku svoje ponude i gorivo izvoze u inostranstvo, gde su cene veće.

- U sadašnjoj situaciji postojali bi problemi u snabdevanju. Zato moramo biti veoma obrazrivi - naglasio je on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Austrija poskupljenje goriva gorivo porez na CO2

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana