EUR 117,72 USD 104,94 CHF 106,27

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 18.07.19. :: 117.7389 rsd

Tekst objavljen: 04.11.2018 11:30        


Iako je teško predvideti kretanje deviznog kursa, bankari smatraju da će domaća valuta ostati stabilna ne samo do kraja ove, već i tokom 2019. godine, piše Blic.

Bankari: Evro između 117 i 120 sve do kraja 2019-te

Kako predviđaju, evro će u sledećoj godini vredeti između 117 i 120 dinara. Takođe, bankari ističu da će na kraju godine dinar pretrpeti pritiske, sezonske prirode, zbog nešto veće tražnje za devizama. Uzrok je, kao i uvek, uvoz energenata i razduživanje velikih kompanija.

"Dinar će ostati stabilan do kraja godine. Naša prognoza je i da će u 2019. biti slično i da će evro vredeti između 117 i 120 dinara. Pritisci na slabljenje domaće valute koji se očekuju krajem godine neće bitno uticati na kurs jer Narodna banka Srbije, kao i do sada, neće dozvoliti velike dnevne oscilacije" - navode u jednoj od vodećih banaka na našem tržištu.

Veliki broj faktora ima uticaj

U centralnoj banci kažu za "Blic biznis" da je za očekivati da će domaća valuta zadržati relativnu stabilnost do kraja 2018. i tokom 2019. godine.

"Iako je kretanje deviznog kursa kao tržišne kategorije na koju deluje veliki broj faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja, nemoguće predvideti, postignuta makroekonomska stabilnost ima pozitivan uticaj na stabilnost domaćeg deviznog tržišta. Narodna banka Srbije očekuje da će faktori koji su u prethodnom periodu uticali na stabilna kretanja na deviznom tržištu, pre svega povoljna makroekonomska situacija u zemlji, nastaviti da deluju stabilizujuće i u narednoj godini" - ističu u NBS.

Mogući pritisci krajem godine

Kako dodaju, NBS će i u narednoj godini nastaviti da prati sve relevantne domaće i faktore iz međunarodnog okruženja koji utiču na kretanje kursa dinara i po potrebi reagovati radi smanjenja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara, očuvanja relativne stabilnosti domaće valute i obezbeđenja normalnog funkcionisanja domaćeg deviznog tržišta.

"Napominjemo da tokom poslednjeg tromesečja u godini nije neuobičajeno da se pojavi sezonski nešto veća tražnja za devizama, pre svega domaćih preduzeća, uvoznika energenata, što bi moglo da dovede do pojave određenih deprecijacijskih pritisaka. Međutim, ne očekuju se znatnije promene kursa po ovom osnovu, a NBS će nastaviti da prati i analizira sve relevantne faktore koji utiču na kretanje kursa dinara i po potrebi reagovati kako bi očuvala relativnu stabilnost domaće valute i normalno funkcionisanje domaćeg deviznog tržišta" - naglašavaju u NBS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kurs dinara nbs vrednost evra evro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana